Minister Opstelten wil een verbod op zware, gevaarlijke luchtdrukwapens. Hij laat „met urgentie” onderzoeken of de potentieel dodelijke wapens verboden moeten worden en onder een wapenvergunning moeten vallen. Daarvoor zou de wet wapens en munitie moeten worden aangepast.

Dat zei de minister van Justitie in het vragenuurtje naar aanleiding van deze reportage in EenVandaag. Tot nu toe zijn zware luchtdrukwapens, die in kracht vergelijkbaar zijn met vuurwapens, vrij verkrijgbaar voor iedereen boven de 18. Een vergunning is niet nodig en ze zijn te koop op internet of dumpshops.

Afgelopen zaterdag meldde EenVandaag al dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Opstelten snel ingrijpt. De ChristenUnie vindt dat Opstelten „grote haast moet maken met een wettelijk verbod op zware luchtdrukwapens zoals we die in EenVandaag zagen”. Magda Berndsen van D66 vroeg om een noodwet waarin een verbod tijdelijk wordt geregeld. VVD-Kamerlid Van der Steur schrijft op Twitter: „Opstelten onderzoekt gevaar van zware luchtdrukwapens. VVD heeft al eerder op het gevaar gewezen. Handhaving nog niet eenvoudig.”

Bekijk de reportage hieronder terug. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.