De twee oprichters van het Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal gaan ondanks hun schorsing verder met hun omstreden praktijken. De Belgische arts Van Eeghem, die vorige week uit zijn ambt werd ontheven, blijkt verder te werken in zijn praktijk aan huis. De Nederlandse therapeute Carine Bolijn, die met haar goddelijke straling doodzieke kankerpatienten opdracht gaf te stoppen met hun chemotherapie, is nog gewoon aan de slag in Roosendaal. EénVandaag bezocht het Medisch Centrum en spreekt met patiënten van deze alternatieve arts.

Dat de twee ongestoord verder gaan met hun werkzaamheden is opmerkelijk. Na het verschijnen van een uiterst kritisch rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, vorige maand, is de arts Van Eeghem zowel in Nederland als in België geschorst. Bovendien onderzoekt het Openbaar Ministerie of hij en zijn collega strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Het blijkt echter onmogelijk de behandelaars -lopende het onderzoek- te laten stoppen met hun natuurgeneespraktijken.Meerdere patienten uit Belgie en Nederland zijn overleden, nadat de arts en de orthomoleculaire therapeut ze ervan overtuigden te stoppen met hun reguliere behandeling. 'Onbegrijpelijk achteraf, dat we ons zo hebben laten beïnvloeden', zegt de dochter van een vorig jaar overleden kankerpatiente. In Roosendaal kregen verschillende kankerpatiënten te horen dat hun organen vergiftigd waren, maar dat de kosmische energie zou zorgen voor een volledig herstel. Met goddelijke krachten zouden nieuwe gezonde cellen worden ingestraald. De Belgische arts Van Eeghem behandelde zijn patiënten ondertussen ook in het -reguliere- ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk, maar bleef ze doorverwijzen naar het alternatieve centrum. Het ziekenhuis heeft de arts pas een week geleden op non-actief gezet, ondanks eerdere klachten.Het Maria Magdalena centrum mag open blijven omdat het buiten de reguliere gezondheidszorg valt, om diezelfde reden is het erg moeilijk de verdachten te vervolgen. De organisatie Tuchtrecht Beroepsoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg heeft niet de juridische bevoegdheid om kwakzalvers doeltreffend aan te pakken. Hoewel de beroepsvereniging therapeute Bolijn geschorst heeft, kan zij door blijven werken tot het moment dat er strafrechtelijke vervolging komt. Ze is geen officieel geregistreerde arts. Sommige van haar patienten zeggen in Eénvandaag nog altijd het volste vertrouwen te hebben in de oprichtster van Maria Magdalena. Ze spreken van een media-hetze tegen de alternatieve genezers en zeggen baat te hebben bij de behandelingen in Roosendaal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.