Jeugdgevangenis Het Keerpunt in Zuid-Limburg moet open blijven, deze oproep doen GroenLinks, SP en PvdA aan minister Dekker. Begin januari sluit de jeugdgevangenis. 26 jonge gedetineerden worden uit nood ondergebracht in een vrouwengevangenis.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming nam eerder dit jaar dit besluit om jeugdgevangenis Het Keerpunt in het Limburgse Cadier en Keer te sluiten. Zijn reden: "Er is overcapaciteit." Hij doelt dan op het groot aantal lege cellen.

'Natuurlijk is er een verband'

Opvallend is dat nu 24 jongeren in de vrouwengevangenis Ter Peel nabij Venray worden geplaatst. Volgens een woordvoerder van de minister is er geen verband tussen de sluiting van deze inrichting en het plaatsen van jongeren in een gevangenis voor volwassen.

"Onzin", zegt Kamerlid Niels van den Berge van GroenLinks. "Er is wel degelijk een verband tussen het een en het ander, anders waren deze jonge mensen geplaatst in een inrichting die voor hen bedoeld is." In dit geval dus Het Keerpunt. Niels van den Berge gaat samen met de SP en de PvdA pleiten voor een doorstart van Het Keerpunt. Of dit een kans van slagen heeft is discutabel. Toen het personeel van de inrichting vernam dat ze eind 2019 geen werk meer hebben zijn velen op zoek gegaan naar een andere baan. Daar zijn de meesten in geslaagd.

Boos

Maaike van der Aar van de vakcentrale FNV heeft Jeugdzorg in haar portefeuille. Zij was er bij toen minister Dekker voor Rechtsbescherming in de Tweede Kamer zijn besluit voor sluiting verdedigde. "Ik zat met het personeel van Het keerpunt op de publieke tribune en wilde het wel uitschreeuwen: 'Het klopt niet. Het klopt niet dat er overcapaciteit is.'"

Ze is nog boos als ze terugdenkt aan die dag. "De minister heeft een andere werkelijkheid dan de werkelijkheid van de werkvloer." Teleurgesteld verliet ze met de anderen de politieke arena.

Lees ook

info

Jeugdgevangenis Het Keerpunt

In de Jeugdinstelling verbleven jongeren en jongvolwassenen die waren veroordeeld voor lichte of ernstige misdrijven.
In totaal konden 56 jongeren tussen de 12 en 23 jaar (met een uitloop tot 27 jaar) ondergebracht en begeleid worden. Het Keerpunt was niet alleen in Limburg, maar ook landelijk de specialist voor moeilijke en complexe jongeren. Deze werden ondergebracht op de ITA-afdeling, de Individuele Traject Afdeling. Dat zijn jongeren die totaal niet in een groep willen/kunnen passen en door hun gedrag de hele sfeer in een groep kunnen verzieken.

Contact met sociale omgeving kwijt

Niels van den Berge noemt het beleid van de minister zelfs 'onbezonnen' en 'luchtfietser'. De jeugdinrichting in Limburg telde 56 behandelplaatsen. Nu zitten er nog vier jongens die herplaatst moeten worden. De meesten zijn ondergebracht in gevangenissen in het westen van het land.

Met de sluiting in Cadier en Keer gaat niet alleen een hele hoop kennis verloren, ook is het van groot belang dat jonge gedetineerden in contact blijven met hun sociale omgeving. Ouders, broers, zussen, vrienden het zijn de lijntjes naar buiten, naar de bewoonde wereld waar weer deel van uitgemaakt wordt na het uitzitten van de straf. Als de jongeren uren reizen verwijderd vastzitten worden die lijntjes losser en langer.

Spandoek Veenhuizen
Bron: EenVandaag
Spandoek Veenhuizen

Jeugdzorg staat nu al miljoenen in het rood

Naast de inrichting in Zuid-Limburg gaat volgend jaar ook de jeugdinrichting Juviad in Veenhuizen dicht. Om dit op te vangen heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming besloten dat er kleinschalige inrichtingen bijkomen met 'hulp op maat'. De grote vraag is wie dat gaat betalen. De opzet van de kleinschalige inrichtingen komen op het bordje van de gemeenten en dienen betaald te worden uit het potje van de Jeugdzorg. "Jeugdzorg staat nu al miljoenen in het rood", zegt Maaike van der Aar. "Hoe gaan ze dat doen? De kans dat deze er daadwerkelijk komen acht zij niet al te realistisch.

Lees ook

'Kans op recidive neemt toe'

Hoe moet het verder? "We hebben dit allemaal voorspeld", zeggen zowel Niels van den Berge als Maaike van der Aar. Nu zijn 24 jongeren ondergebracht in de vrouwengevangenis Ter Peel. Het personeel is daar kundig, maar heeft niet de expertise in huis om mensen tussen de 12 en de 24 te begeleiden en te behandelen.

Maaike van der Aar maakt zich zorgen. Minister Dekker zegt dat de 24 daar 'tijdelijk' zitten. "Voordat je het weet zitten ze er er permanent. In het allerergste geval worden meer en meer kinderen vastgezet in inrichtingen voor volwassen", zegt Van der Aar. "De kans op recidive, het in herhaling vallen van crimineel gedrag, neemt daardoor toe", vult Niels van den Berge haar aan.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.