Wetenschappers gaan grootschalig onderzoek doen naar de bron van de giftige mosselen en oesters in de Oosterschelde. 

Afgelopen weekend maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend dat het uiterst giftige tetrodotoxine (TTX) was aangetroffen in een partij schelpdieren uit de noordelijke en oostelijke tak van de Oosterschelde. 

En ook vandaag is het weer mis. Opnieuw blijkt een partij mosselen en oesters vergiftigd. Zolang het gif in de schelpdieren zit, mogen ze niet verkocht worden. TTX is extreem giftig en kan al in zeer geringe hoeveelheden het menselijk zenuwstelsel aantasten en zelfs leiden tot de dood. 

Grote vraag is hoe het natuurlijke gif in de Oosterschelde terecht is gekomen? En vervolgens, hoe er vanaf te komen? 

TTX kwam tot voor kort alleen voor in dieren in (sub)tropische wateren. Bekendste voorbeeld van een dier dat TTX bevat is de kogelvis. In Japan sterven jaarlijks enkele mensen na het eten van deze vis. De opwarming van het klimaat en dus ook het water zou er volgens wetenschappers mee te maken kunnen hebben dat TTX nu ook aanwezig is in de Oosterschelde. Maar hoe het precies zit, is nog volstrekt onduidelijk. 

Voor de mosselkwekers kan het nieuws niet op een slechter moment komen; vandaag wordt namelijk het nieuwe mosselseizoen geopend. 

In EenVandaag varen we mee op een onderzoeksschip op de Oosterschelde. Onderzoeker bij IMARES, Marnix Poelman legt uit hoe het onderzoek naar de oorzaken van de aanwezigheid van TTX in de Oosterschelde in z’n werk gaat. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.