De Italiaanse kustwacht is vanmorgen aan boord gegaan van een schip met honderden vluchtelingen dat stuurloos ronddreef op zee. De bemanning had de 'Ezadeen'  op volle zee verlaten. 

Een vluchteling had de kustwacht gebeld om te melden dat de bemanning vertrokken was. Het overvolle schip is nu onder controle gebracht en ligt ongeveer 60 kilometer uit de Italiaanse kust.

Tweede keer

Het is de tweede keer in een week dat een schip met vluchtelingen verlaten wordt door de bemanning. Dinsdag koerste een schip zonder bemanning rechtstreeks op de Italiaanse kust af. De Italiaanse kustwacht startte een reddingsoperatie en wist de boot op Oudjaarsdag te redden. Aan boord van dit schip zaten 800 vluchtelingen. 

In EenVandaag spreken we erover met Tineke Strik: zij is Eerste Kamerlid namens GroenLinks, lid van de Raad van Europa en docent migratierecht aan de Radboud Universiteit.

Ook een gesprek met drie Syrische vluchtelingen in Nederland, die een deel van hun tocht op een boot doorbrachten.

Bekijk hieronder een eerdere reportage die EenVandaag maakte over de problematiek rond bootvluchtelingen in de Middellandse Zee:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.