In Noorwegen woedt al maanden een heftig debat over de kinderbescherming. 

Waar in ons land nog wel eens wordt gezegd dat Jeugdzorg veel te laat en te slap ingrijpt, worden volgens critici in Noorwegen ieder jaar honderden kinderen juist ten onrechte weggehaald bij hun ouders. Die ouders zijn op hun beurt wanhopig en spreken van ‘kinderdiefstal’.

170 deskundigen op het gebied van Jeugdzorg dienden bij de Noorse regering een petitie in tegen het optreden van de kinderbescherming.

Volgens deze experts gaat Barnevernet, zoals de kinderbescherming in Noorwegen heet, veel te snel over tot uithuisplaatsing van kinderen. Van de 1.500 uithuisplaatsingen die jaarlijks plaats vinden, zijn er volgens hen 20 procent ten onrechte. 

Zij pleiten daarom voor een minder hardvochtige aanpak. De huidige manier van optreden leidt volgens hen namelijk tot traumatische ervaringen bij zowel ouders als kinderen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.