De vrouw van een van de rijkste mannen van Noorwegen blijkt al maanden geleden te zijn ontvoerd. Pas vorig jaar werd bekend dat haar man multimiljonair is. Heeft dat geleid tot haar verdwijning?

Sinds de 68-jarige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen op 31 oktober verdween is er geen teken van leven geweest, maar is ook geen bewijs gevonden dat ze niet meer leeft. Na maanden zit de Noorse politie op een dood spoor. Om het onderzoek te helpen, is de politie nu publiek gegaan met haar ontvoering.

Geen bewijs en geen verdachten

Jan Gunnar Furuly is onderzoeksjournalist bij de Noorse krant Aftenposten. Al sinds half november weet hij van de verdwijning van Falkevik Hagen. "We zijn toen op onderzoek uit gegaan in de buurt van waar ze woont, maar werden bijna direct door de politie gebeld." Hij en zijn collega's werden streng gewaarschuwd. "We moesten daar wegwezen. De politie zei dat het dom en gevaarlijk was en we haar leven er mee riskeerden."

Nu zoekt de politie dus toch de publiciteit op. "Ze hebben grote moeite met de zaak: er is geen bewijs, geen verdachten en weinig informatie." Door publiek te gaan, hopen ze verder te komen. "Ze hebben contact met de ontvoerders nodig." De enige aanwijzing is een achtergelaten briefje van de ontvoerders: ze eisen 9 miljoen euro in de cryptomunt monero.

172 op lijst Noorse rijken

Falkevik Hagen is getrouwd met miljonair Tom Hagen, de 172ste rijkste man van het land. Toch was hij lange tijd geen bekend figuur in Noorwegen. "Lokaal was hij wel bekend, maar nationaal gezien was hij 'een nobody'", vertelt Furuly. "Hij en zijn vrouw leven ook in een vrij anoniem huis. Als je er langsrijdt kan je je niet voorstellen dat daar een van de rijkste mensen van Noorwegen woont."

Zijn bekendheid werd afgelopen zomer groter. Het Noorse tijdschrift Kapital publiceerde de lijst met rijkste mensen van het land, waarin Hagen dus op nummer 172 staat. Een bekende zakelijke krant schreef daarnaast, op 27, juli dat Hagen in de laatste elf jaar 1 miljard kronen verdiende met de verkoop van elektriciteit. "Een van de theorieën is dat deze publiciteit de aandacht heeft getrokken van de ontvoerders", zegt Furuly.

Brengt transparantie rijken in gevaar?

Toch is het volgens Furuly in Noorwegen makkelijk om uit te vinden hoeveel vermogen iemand heeft. "We zijn een vrij transparant land. In oktober wordt ook altijd een belastinglijst gepubliceerd, waar het inkomen en de rijkdom van alle inwoners is terug te vinden." Toch verwacht hij wel dat er een discussie zal ontstaan over deze transparantie. "Dat gaat natuurlijk gebeuren. We hebben nog nooit een verhaal als dit gezien in Noorwegen."

Dat blijkt ook uit de acties van de Noorse politie. "Er is een waarschuwing verstuurd naar andere rijke mensen in het land: er wordt aan ze gevraagd om op te letten en dat ze voorzichtig moeten zijn."

info

In Nederland is de Quote 500 dé lijst waarin het vermogen van Nederlanders terug te vinden is. Sinds de oprichting van die lijst zijn er drie zaken geweest waarbij de rijkdom van betrokkenen een rol leek te spelen.

  • 2005: Claudia Melchers. Op 12 september 2005 werd de dochter van de vermogende Hans Melchers in Amsterdam ontvoerd. Als losgeld werd eerst 300 kilogram cocaiïne geëist, daarna 5 miljoen euro. Na twee dagen werd ze weer vrijgelaten, toen twee voorschotten aan de ontvoerders waren betaald.
  • 2011: Sandra Hazeleger. In februari 2011 verdween miljonairsdochter Sandra Hazeleger. Aanvankelijk werd gedacht dat zij was ontvoerd om het geld van haar familie. Uiteindelijk bleek zij door haar partner om het leven gebracht te zijn, die daar geen financieel gewin bij had.