Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de vrijspraak van de verdachte van de Schipholbrand.  Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekend gemaakt. Twee weken geleden sprak het gerechtshof in Den Haag de verdachte van de Schipholbrand, de Libiër Ahmed Al-J, vrij van de aanklacht.

Het OM verdacht de Libiër van het opzettelijk aansteken van de brand in het Schipholcomplex. "We hebben de uitspraak van het gerechtshof uitvoerig bestudeerd en de uitspraak is onherroepelijk. We zien geen redenen om in cassatie te gaan", aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

Gerechtshof achtte schuld niet bewezen

Twee weken geleden werd de verdachte in de zaak, de Libiër Ahmed al J, door het Hof volledig vrijgesproken van alle aanklachten. Hij werd door het Openbaar Minister verdacht van het opzettelijk veroorzaken van de brand als gevolg  van het wegschieten van een sigarettenpeuk. Maar het Gerechtshof in Den Haag acht niet bewezen dat de verdachte schuld heeft aan de brand. Het Openbaar Ministerie liet na de uitspraak in een reactie direct weten teleurgesteld te zijn.

Schipholbrand

Bij de Schipholbrand op 27 oktober 2005 kwamen elf gedetineerden op om het leven. De brand ontstond volgens de onderzoeksraad in de cel van de Libiër, die naar eigen zeggen een sigarettenpeuk had weggeschoten voordat hij ging slapen. Toen hij wakker werd stond een deel van zijn cel in brand. Nadat hij door bewakingspersoneel uit de cel werd bevrijd breidde het vuur zich uit naar de rest van de vleugel, waar in totaal 43 gedetineerden verbleven die wachtten op hun uitzetting. Elf van hen overleden.

Ontstond de brand wel in de cel?

EenVandaag maakte eind februari een reportage over vraagtekens rond het ontstaan van de brand. Volgens nieuwe theoriën zou de brand niet in de cel van de Libiër zijn ontstaan, maar in de schil van het complex. Dat zou een compleet nieuw licht op de zaak werken. Tot dusver worden de theoriën wetenschappelijk nog onvoldoende gesteund. Daarvoor zou volgens de onderzoeker en de advocaten van de verdachte meer onderzoek naar moeten komen. Bekijk eerdere reportages van EenVandaag aan de rechterzijde van dit artikel.

'Schipholbrand niet ontstaan in cel 11'

Eerdere reportage Schipholbrand

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.