De gespannen situatie in Zuid-Ossetië is uit de hand gelopen. Georgië levert strijd in de afvallige provincie, die zich wil afscheiden en bij Rusland wil horen. Zowel Georgische als in Zuid-Ossetië gelegerde Russische militairen zijn om het leven gekomen bij verschillende aanvallen. Rusland heeft inmiddels laten weten haar burgers en militairen te beschermen. In Georgië is een totale mobilisatie afgekondigd. In China hebben de Amerikaanse president Bush en de Russische premier Putin overleg over de ontstane crisis.

De eerste beelden van de gevechten:

Russische gevechtsvliegtuigen bombardeerden de Georgische luchtmachtbasis Vaziani, die zo'n 25 kilometer van de hoofdstad Tbilisi is verwijderd.Georgië zou zeker twee vliegtuigen hebben neergeschoten. Daarnaast trokken Russische tanks en pantservoertuigen Zuid-Ossetië binnen en rukten zij op tot de hoofdstad Tschinvali.,,Dit is duidelijk een binnendringen in een ander land'', stelde de Georgische president Michail Saakasjvili. De nationale veiligheidsraad van Georgië waarschuwde voor een staat van oorlog.De Russische premier Vladimir Poetin had Georgië repressailles in het vooruitzicht gesteld nadat Georgische troepen vrijdagmorgen in Zuid-Ossetië in de aanval waren gegaan. Volgens media in Zuid-Ossetië en Rusland vielen bij de gevechten zeker vijftien doden, onder wie enkele Russen. De Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Staten riepen de kemphanen op de strijd te staken.Tbilisi wil zijn gezag in Zuid-Ossetië en de andere afgescheiden regio Abchazië herstellen. Zuid-Ossetië scheidde zich begin jaren negentig met steun van Rusland eenzijdig af van Georgië. Moskou heeft sindsdien een enkele honderden militairen tellende vredesmacht in de provincie gelegerd.

Oorlog op de Kaukasus

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.