Darfur, de Westelijke Provincie van Soedan. Het is er al tweeënhalf jaar oorlog. Met meer dan 50.000 doden en al anderhalf miljoen mensen op de vlucht. Er is nog steeds geen zicht op een eind aan dit drama... Een reportage.

Politieke belangen

De vraag is waarom de machtige mannen van de G8 niet ingrijpen? Ze willen wel de schulden kwijtschelden, maar niet handelend optreden in een vuile oolog waarin het systematisch verkrachten van zeer jonge meisjes een strijdmiddel is geworden. De politieke en economische belangen wegen zwaarder dan het stoppen van deze vuile oorlog.

In 1962 brak er in Darfur een burgeroorlog uit met het niet-islamitische zuiden van Soedan. Deze oorlog, met onderbrekingen in 1972 en 1983, eindigde met een staakt het vuren in 2002. In 2003 kwam er een overeenkomst waarbij de inkomsten van aardolie-exploitatie verdeeld werd tussen het zuiden en de centrale regering.

Twee rebellerende organisaties, de Justice and Equality Movement (JEM) en de Soedanese Liberation Movement (SLA) waren hier niet tevreden mee en beschuldigden de regering ervan dat de Arabische bevolking bevoorrecht werd ten koste van de Afrikaanse bevolking.

Het conflict begon in 2003 toen het regeringleger en hun installaties aangevallen werden door de JEM en de SLA. Als antwoord hierop werd een campagne gestart waarbij de Janjaweed gesterkt werd door bombardementen vanuit de lucht. De beter bewapende Janjaweed behaalde de overhand en er volgde een periode van etnische zuiveringen. Vele dorpen werden ontvolkt en platgebrand.Beide partijen worden beschuldigd van ernstige schendingen van de mensenrechten, inclusief massamoord, plundering en verkrachting. Nu de Janjaweed de militaire overhand heeft, zijn duizenden mensen gedood en meer dan een miljoen mensen, meest Afrikanen, zijn gevlucht naar Tsjaad, achtervolgd door de Janjaweed. Het leger van Tsjaad is bij herhaling slaags geraakt met de Janjaweed.De regering van Soedan staat niet toe dat rapporteurs en NGO's het gebied kunnen betreden. Het regenseizoen staat voor de deur wat tot grote logistieke problemen zal leiden. Vluchtelingenkampen zijn nog nauwelijks opgezet. De centrale regering van Soedan heeft aan leden van de JEM en de SLA geen visa verleend voor onderhandelingen die in het buitenland plaatsvinden.

Beide partijen worden beschuldigd van ernstige schendingen van de mensenrechten, inclusief massamoord, plundering en verkrachting. Nu de Janjaweed de militaire overhand heeft, zijn duizenden mensen gedood en meer dan een miljoen mensen, meest Afrikanen, zijn gevlucht naar Tsjaad, achtervolgd door de Janjaweed.

Oorlog in Darfur

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.