Waar op dit moment in Nederland de toeslagenaffaire elke dag een grotere crisis lijkt te worden, ligt ook de Duitse politiek over vuur. Daar is op dit moment de grootste fraudezaak ooit aan de gang. Dit is wat je daarover moet weten.

In Duitsland gaat de megazaak over het bedrijf Wirecard, een financieel dienstverlenings- en technologiebedrijf, waarmee je onder andere online betalingen kunt doen. Wirecard was jarenlang de lieveling van de Duitse financiële techsector. Het bedrijf bood allerlei betalingsdiensten aan en is vergelijkbaar met Ayden in Nederland. In haar hoogtijdagen was het bedrijf zo'n 28 miljoen waard.

In een notendop

Na jarenlange rumoeren en geruchten ging het bedrijf ten onder in 2020. Toen ontdekte de accountant dat er iets niet in de haak was. Zo'n 1,9 miljard euro zou op rekeningen van banken in Azië staan, maar werd nooit gevonden. Justitie ging vervolgens onderzoek doen, maar de aandelen kelderden zo hard dat het bedrijf instortte en uiteindelijk failliet ging. De beurswaarde ging in rook op en het Duitse OM heeft ook vermoedens dat honderden miljoenen euro's zijn verdwenen.

Om terug te komen op de Duitse politiek: deze dagen gaat het over de rol van de in het verdwenen geld. "Kanselier Merkel, maar ook haar minster van Financiën, Olaf Scholz, die vandaag werd gehoord, zaten tot de nek in deze affaire", vertelt correspondent Rob Savelberg. "Ze werden bewerkt door lobbyisten, burgemeesters, politiechefs, noem het maar op. Die werkten allemaal voor dit bedrijf, waar 20 miljard euro is verdwenen." En zo werd het schandaal politiek. "Eén topmanager van het bedrijf zit in de bak, maar de andere is spoorloos verdwenen, met twee miljard euro op zak", aldus Savelberg.

Lees ook

Vertrouwen verloren

Net als in Nederland bij de toeslagenaffaire, wordt in Duitsland bij dit schandaal de parlementaire enquête ingezet. Dat is het zwaarste middel om waarheden boven tafel te krijgen. "Hier hebben kiezers ook hun vertrouwen in de politiek verloren, omdat het beeld er nu is dat ze vooral in de regering zitten voor eigen gewin", zegt correspondent Rob Savelberg.

"Dat politici erg dicht tegen het bedrijfsleven aanschuren, is wel duidelijk." Zo ging de Staatssecretaris van Financiën bijvoorbeeld op zijn 50e verjaardag op bezoek bij de baas van Wirecard, terwijl men eigenlijk al wist dat het niet helemaal zuiver was daar en dat er dealtjes werden gesloten." Ook Merkel staat onder druk. "Want de oud-minister van Defensie heeft namelijk in een nieuwe rol, als lobbyist, ervoor gezorgd dat Merkel bij Chinese collega's ervoor heeft gepleit om die markt open te stellen voor Wirecard", zegt Savelberg.

Lees ook

Merkel

Bondskanselier Merkel wordt morgen verhoord over de zaak. Wat er gaat gebeuren, is nog onduidelijk. "Minister Scholz heeft al de baas van de toezicht ontslagen, is met een nieuwe wet gekomen en belooft beterschap. En Merkel komt na deze termijn niet meer terug", zegt Savelberg. Dus demissionair worden, net als in Nederland? Dat zit er waarschijnlijk niet in.

Rob Savelberg in EenVandaag over de mega-fraudezaak in Duitsland

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.