Ontuchtplegers en mensen die verdacht worden van seksueel misbruik binnen de sportwereld kunnen nog altijd eenvoudig aan de slag bij een andere vereniging. Zelfs nadat misbruik of de verdenking ervan gemeld is bij een sportbond. Sportbonden moeten er voor zorgen dat het tuchtrecht beter wordt toegepast. Dat zegt Marjan Olfers, voorzitter van de auditcommissie Seksuele Intimidatie, ingesteld door sportkoepel NOC*NSF, vandaag bij (radio & televisie) EenVandaag.

Als oorzaak noemt de commissie dat slechts een klein deel van de meldingen van seksuele intimidatie die bij de sportbonden binnenkomt uiteindelijk resulteert in een tuchtzaak. Meldingen die niet tot een tuchtzaak leiden, komen niet op een ‘zwarte lijst’ van ontuchtplegers. Op dit moment staat er slechts één ontuchtpleger op de zwarte lijst.

Gevaarlijk

De commissie heeft voor het eerst onderzocht hoeveel meldingen van seksuele intimidatie er bij alle Nederlandse sportbonden binnenkomen. In 2013 ging het om 57 gevallen; vier daarvan zijn voor de tuchtrechter gebracht. Commissievoorzitter Marjan Olfers, tevens hoogleraar Sport en Recht aan de VU, weet niet waarom dit aantal zo laag is. Olfers meldt in EenVandaag: 

'Het is gevaarlijk want het betekent dat een ontuchtpleger zo weer elders aan de slag kan. Het type mens dat in staat is tot het misbruiken van kinderen of gehandicapten wisselt juist vaak van club'

Benno L.

De auditcommissie Seksuele Intimidatie is een onafhankelijke commissie, in 2013 ingesteld door NOC*NSF om te toetsen of de sportbonden zich conformeren aan de ‘blauwdruk seksuele intimidatie in de sport’. Deze blauwdruk is in 2011 door alle bonden samengesteld nadat zwemleraar Benno L. tientallen verstandelijk gehandicapte kinderen misbruikte in een zwembad in Eindhoven. Ook moest er een zogenaamde ‘zwarte lijst’ van ontuchtplegers komen, maar die lijst komt nauwelijks van de grond. 

Sportkoepel NOC*NSF laat weten dat er door alle bonden hard wordt gewerkt om aan de blauwdruk te voldoen en dat bonden die er geen werk van maken een subsidiestop riskeren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.