De autoriteiten in Belgrado hebben niets gedaan om de genocide te voorkomen, maar waren niet betrokken bij de uitvoering. Dat besloot het Internationaal Gerechtshof vandaag in de zaak die Bosnië in 1993 begon. Voor het Vredespaleis hebben demonstranten, veelal familieleden van slachtoffers, zich verzameld. Onder hen Sefkija.

Sefkija Hadziarapovic is vice-voorzitter van het Bosnische Platform in Nederland. EénVandaag praat met hem over de oorlog en de rechtszaak. De zaak die veertien jaar geleden begon, bereikte vandaag zijn apotheose. Hof-president Rosalyn Higgins is omstreeks tien uur vanmorgen begonnen met het voorlezen van de uitspraak. Inmiddels is de uitspraak bekend en is vastgesteld dat er sprake was van genocide. Eerder al maakte zij duidelijk dat het Internationaal Gerechtshof wel degelijk bevoegd is om te oordelen over deze klacht. Daar werd over getwijfeld omdat Servië, voormalig Joegoslavië, niet-ontvankelijkheid van het Hof claimde. Joegoslavië was in 1993 namelijk geen lid van de Verenigde Naties.

Ontknoping genocide-zaak Bosnië

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.