Bisschop Wim Eijk voorspelde eind vorig jaar dat in het hele aartsbisdom Utrecht hooguit 20 tot 30 kerken over zullen blijven. Nu zijn dat er nog ruim driehonderd. 

Het bisdom omvat Utrecht, Flevoland, Overijssel en een deel van Gelderland. Geen enkele parochie zal ontkomen aan kerksluiting. Zoals in de Steeg en Rheden, twee dorpen gelegen tussen de Veluwezoom en de IJssel.

Verzet

In Rheden werd met een laatste bewogen viering de Mauritiuskerk 'onttrokken aan de eredienst', zoals dat heet. Maar zo'n tien kilometer verderop in Brummen verzetten ze zich tegen de voorgenomen sluiting van hun Heilige Andreas-kerk en willen ze als het moet procederen tot aan Rome toe. Joris Kreugel bezocht afgelopen zondag de drie kerken.   

Domkerk herbouwen

Verder een gesprek met Henk Tieleman, oud-hoogleraar godsdienstsociologie over de ontkerkelijking. Hij onthult verder een plan om de Domkerk in Utrecht te herbouwen. De deadline: 1 augustus 2074. Luister het gesprek hierboven terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.