De afgelopen nachten was het onrustig in de Haagse wijk Duindorp. Een groep van 50 jongeren stichtte op verschillende plekken brand, gooide ruiten in en sloeg een bushokje aan diggelen. Bewoners vrezen voor blijvende onrust in hun buurt.

Onder begeleiding van de politie maakte een ploeg van EenVandaag vandaag beelden in de Haagse wijk Duindorp. Zonder politie is dat nu te riskant. Het is onrustig in de wijk en Duindorpers staan niet te popelen om met journalisten te praten. Dat begon afgelopen vrijdag al toen een cameraploeg van Omroep West uit Den Haag werd uitgescholden en bekogeld met eieren.

Vreugdevuren

Jongeren zijn boos omdat er een streep is gehaald door het vreugdevuur dat elk jaar met Oud en Nieuw wordt ontstoken. Vorig jaar liep het volkomen uit de hand. Door de harde wind verspreidde zich toen een regen van vonken over Scheveningen.

Lees ook

De gemeente Den Haag besloot dat het anders moest. Geen toren meer van 48 meter hoog die in de fik gaat, maar een bescheiden toren van 10 meter. Daarnaast werden nog andere eisen gesteld zoals een verplichte verzekering met een eigen risico van 100.000 euro. De organisatoren van het vreugdevuur in Duindorp balen, ze kunnen niet aan de verplichtingen voldoen en blazen daarom het complete evenement af.

'Volstrekt onaanvaardbaar'

"Ik begrijp dat de jongeren boos zijn, maar de manier waarop ze dat uiten is volstrekt onaanvaardbaar", zegt fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Hij schetst een beeld van de Duindorpers als 'eigenheimers'.

Het is een enigszins afgezonderde wijk die tegen Scheveningen aanligt. De strenge opgelegde regels van de overheid om de vreugdevuren in de hand te houden, zien ze dan ook als een aantasting van hun vrijheid.

Jeugd heeft niets te doen

"Deze rellen zijn ontstaan door een grote ontevredenheid die zich de afgelopen jaren heeft opgebouwd. En nu het fenomeen met de vreugdevuren en vergunningen, dat is de druppel die de emmer doet overlopen", zegt Bob Schut. Hij is voorzitter van Wijkberaad Duindorp en woont er al 5 jaar.

Volgens hem heeft de jeugd niets meer te doen in de wijk en dat zorgt voor relletjes. "De jeugd kan hier eigenlijk alleen rondhangen op een plein. Alle voorzieningen die er waren, zijn weggehaald en er is niets voor teruggekomen." De vreugdevuren waren er volgens Schut juist zodat de jongeren samen konden komen op het strand. "Jongens die niets te doen hebben en rondhangen, dan kan je er op wachten dat er dingen gaan gebeuren."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.