Hackers voeren een digitale oorlog tegen Islamitische Staat. Ze vinden dat IS misbruik maakt van westerse sociale media zoals Facebook en Twitter om hun propaganda en haat te verspreiden. 

Een groot aantal hackers wereldwijd probeert nu deze IS-accounts en -sites te sluiten, en te doen wat de machtige bedrijven en overheden niet kunnen; het tegen gaan van de online propaganda van IS.

De hacker en activist XRSone gaat voorop in deze strijd. Hij publiceerde deze week een enorme lijst met Twitter-accounts van IS-aanhangers. De lijst van 26.000 accounts, waarop de meest gruwelijke beelden worden vertoond, moet bij het publiek, de overheid en bedrijven als Twitter de ogen openen voor het probleem. 

In EenVandaag een exclusief interview met hacker XRSone. Ook spreken we met internetjournalist Brenno de Winter en Pieter Nanninga, jihadonderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.