Meer dan 350.000 inwoners van de Nederlandse kuststreek werden tussen 1942 en 1945 gedwongen geëvacueerd voor de aanleg van de Atlantikwall. Voor het creëren van vrij schootsveld werden daarnaast nog eens 15.000 woningen en gebouwen gesloopt.

In Katwijk ging burgemeester Woldringh van der Hoop nog een stap verder. In de wetenschap dat de gedwongen afbraak een groot aantal woningen zou betreffen die toch al voor sanering in aanmerking zouden komen, ontwikkelde hij nog tijdens de bezetting ambitieuze plannen om van het vissersdorp een aansprekende badplaats te maken. Zijn handelwijze zou hem na de bevrijding in een lastig parket brengen.

Over Nederland in de Tweede Wereldoorlog zijn al boekenkasten vol literatuur en naslagwerken verschenen. Je zou dus zeggen dat het meeste wel verteld is over de bezettingstijd, maar dan rekenen we buiten amateur-historicus Geert-Jan Mellink. De van geboorte Achterhoeker zette zijn tanden in de Atlantikwall: de Duitse kustverdediging waarvoor 350 duizend mensen moesten evacueren. En daarbij stuitte hij op een omstreden oorlogsgeschiedenis in Katwijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.