Er komt een groot onderzoek naar wat er in Nederlands-Indië gebeurde na de oorlog. Veel aandacht is er de afgelopen jaren geweest voor Nederlandse wandaden tijdens de politionele acties, maar minder aandacht is er voor de slachtoffers van de Bersiap, de Indonesische opstand. 

Thera André maakte de Bersiap mee op Soerabaja. Ze is geboren en getogen in Soerabaja, maar van Hollandse afkomst. Thera is 17 jaar als ze terugkeert uit de Japanse interneringskampen in haar geboortestad. Het paradijs van haar jeugd is niet meer. Twee maanden lang houdt ze zich schuil, terwijl de revolutie door de stad raast.

Zestig jaar later gaat zij terug met haar zoon Peter Hoogendijk en hij maakt de documentaire Soerabaja Surabaya. In deze film haalt Hoogendijk een fascinerend en ook tragisch verleden naar boven. De Indonesiërs herdenken de heldhaftige strijd tegen een Britse legermacht, maar voor duizenden (Indische) Nederlanders was het een traumatische tijd. Getuigen en betrokkenen vertellen over deze onbekende episode, geïllustreerd door unieke archiefbeelden.

De trailer van Soerabaja Surabaya:

In Radio EenVandaag een gesprek met Peter Hoogendijk

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.