De Italiaanse justitie doet onderzoek naar een mogelijke band tussen mensensmokkelaars en hulporganisaties. Volgens Frontex, de Europese grens- en kustwacht, is er iets vreemds aan de hand op de Middellandse Zee.

Het weer wordt beter en een gegarandeerd gevolg is dat er weer veel meer boten met migranten vanuit Libië de oversteek wagen naar Italië. Volgens Frontex brengen mensensmokkelaars de bootjes tot net buiten de territoriale wateren, halen de motor van de boot en gaan dan terug om nieuwe migranten op te halen. Ze rekenen er min of meer op dat vluchtelingenorganisaties de dobberende bootjes wel zullen oppikken. 

In het Italiaanse onderzoek komen ook een aantal Nederlandse schepen voorbij, aldus De Telegraaf. Onder andere het Duits-Nederlandse Sea-Watch. Sea-Watch is een hulporganisatie die vaart op een Harlinger visserschip en hulp biedt aan in nood geraakte vluchtelingen in de vorm van voedsel, water en medische hulp.

Reinier Boere vaart regelmatig mee met de hulporganisatie om migranten op te pikken voor de Libische kust. Hij legt uit waarom hij dat doet. Fransje Molenaar onderzocht voor Clingendael de rol van hulporganisaties bij mensensmokkel vanuit onder andere Libië.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.