Omwonenden van vliegveld Schiphol maken zich grote zorgen over hun eigen veiligheid vanwege het toenemende luchtvaartverkeer. Verschillende bewonersverenigingen slaan de handen nu ineen en eisen garanties van de overheid. De bewoners reageren daarmee op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat eerder deze maand is gepubliceerd.

Omwonenden van luchthaven Schiphol zouden tien keer zoveel kans lopen op een ramp dan mensen die in de buurt van een chemische fabriek wonen. De Onderzoeksraad concludeert in dit rapport onder andere dat er meer veiligheidsrisico’s ontstaan nu er steeds meer wordt gevlogen vanaf Schiphol. Daarom moeten er extra maatregelen worden genomen om de veiligheid te kunnen blijven garanderen voordat de luchthaven nog verder kan uitbreiden. 

Forse groei

De afgelopen jaren heeft Schiphol een forse groei doorgemaakt. Alleen al het afgelopen jaar ontving de luchthaven in totaal meer dan 60 miljoen passagiers. Het aantal vliegbewegingen rondom Schiphol kwam vorig jaar uit op een totaal van 479.000. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van 2015. Als deze groei ook dit jaar doorzet dan zal het verkeer op Schiphol in 2017 goed zijn voor 500.000 vliegbewegingen. 

Een van de verontruste bewoners is Lony Wesseling. Zij maakte in 1992 de Bijlmerramp van dichtbij mee en stelt dat de veiligheid van de omwonenden van Schiphol simpelweg niet de hoogste prioriteit heeft. Ook spreken we Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft, over de veiligheidsprotocollen van luchthaven Schiphol. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.