De omwonenden van de DuPont-fabriek in Dordrecht zijn waarschijnlijk decennialang blootgesteld aan de giftige stof PFOA. Dat blijkt uit onderzoek van de RIVM, dat vandaag officieel naar buiten komt

Het chemiebedrijf produceerde teflon, dit wordt onder meer gebruikt voor antiaanbaklagen in pannen. Van 1970 tot 2012 werd hiervoor PFOA gebruikt, dit bestanddeel staat inmiddels bekend als een kankerverwekkende, zeer gevaarlijke stof en is verboden.

De bewoners in de buurt van het bedrijf zijn via de lucht langdurig blootgesteld aan te hoge waarden van PFOA. Gezondheidseffecten zoals leveraandoeningen zijn dan ook niet uit te sluiten volgens het rapport van de RIVM. Het instituut raadt staatssecretaris Dijksma aan buurtonderzoek te doen bij omwonenden en ook te kijken naar de gezondheid van werknemers van DuPont.

Dijksma schrijft vandaag in een Kamerbrief dat er verschillende acties gaan worden ondernemen naar aanleiding van de aanbevelingen van RIVM. De betrokken gemeentes Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht organiseren nu informatieavonden.

In EenVandaag spreken we met Anton van Rees, fractievoorzitter PvdA Sliedrecht, een van de omliggende gemeentes, die letterlijk onder de rook van het bedrijf DuPont woont. Ook spreken we gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Rik Janssen.

Eerder deze maand ging EenVandaag naar de Dordtse wijk de Staart, die dicht bij de fabriek ligt. Ook spraken we een oud-medewerker van de fabriek:

Vorig jaar oktober maakten we een reportage over de onrust die in Dordrecht ontstond toen bekend werd dat daar PFOA werd gebruikt:

Lees ook