Twee omwonenden van de DuPont-fabriek in Dordrecht hebben een veel hogere concentratie van de chemische stof PFOA in hun bloed, dan de overheid voorspelde. Dat blijkt uit de resultaten van een bloedonderzoek, dat het AD liet uitvoeren en waarover de krant vandaag schrijft. Deskundigen pleiten voor een uitgebreider onderzoek.

Omwonenden van de fabriek hebben jarenlang gezondheidsrisico’s gelopen door te hoge uitstoot van PFOA door de fabriek, zo meldde het RIVM eerder. In totaal gaat het om duizenden mensen in Dordrecht en het nabijgelegen dorp Sliedrecht. De uitstoot was waarschijnlijk hoger dan de door het RIVM vastgestelde grenswaarden. Bij een chronische blootstelling zijn schadelijke gezondheidseffecten, bijvoorbeeld aan de lever niet uit te sluiten.

Het chemiebedrijf DuPont produceerde teflon, voor anti-aanbaklagen in pannen. Hiervoor gebruikte het van 1970 tot 2012 de giftige stof PFOA, ook bekend als C8. Die staat inmiddels bekend als zeer gevaarlijk en is nu verboden.

Het RIVM bepleit een uitgebreider onderzoek in het gebied. Een steekproef zou duidelijk moeten maken hoe hoog de C8-waarden in het bloed van omwonenden nu zijn.

Ook zijn er zorgen over de bloedwaarden van werknemers van de fabriek.  De inspectie SZW heeft een onderzoek naar hun gezondheidssituatie aangekondigd.

In een uitzending van EenVandaag van eind maart reageerde de huidige directeur van Chemours/DuPont en een omwonende op de zaak. Kijk de uitzending hieronder terug:

EenVandaag besteedde al uitgebreid aandacht aan de zaak. Kijk hieronder eerdere reportages terug:

Onderzoek naar ziektegevallen Dupont-fabriek Dordrecht

Teflon-fabriek Dordrecht zorgt voor onrust

Directeur DuPont/Chemours reageert op RIVM-rapport (24-03-2016)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.