Het Openbaar Ministerie wil het lichaam van de in 1990 vermoorde Miriam Sharon opgraven in Israël. Het OM denkt zelfs na ruim 26 jaar nog DNA sporen aan te treffen van de verdachte, Daniël E. Deskundigen hebben justitie laten weten dat dit type DNA-spoor niet vergaat.

De omstandigheden waarin het lichaam is begraven, zijn gunstig voor het eventueel bewaard blijven van sporen. Zo is het lichaam bijvoorbeeld gebalsemd en in droge grond, boven zee-niveau, begraven. Nederland heeft om toestemming gevraagd aan de Israëlische autoriteiten om de opgraving - ook wel exhumatie genoemd - uit te voeren. Het is nog onduidelijk of de Israëlische autoriteiten akkoord gaan en zo ja, wanneer de opgraving dan gaat plaatsvinden. 

In een andere cold case-zaak van het team Den Haag is ook een slachtoffer in het buitenland opgegraven. Dit ging om het lichaam van Rose Sulaiman die in 2007 om het leven kwam. Haar lichaam werd in Maleisië opgegraven nadat de familie van Sulaiman toestemming gaf. De man van Rose, de Nederlander Bert den D., wordt vervolgd voor mogelijke betrokkenheid bij haar dood. 

De zaak Miriam Sharon

Op 8 oktober 1990 werd de alleenstaande jonge moeder Miriam Sharon met messteken om het leven gebracht in haar eigen huis.

De 36-jarige woonde samen met haar dochtertje op de Regentesselaan in Den Haag. Miriam kwam vanuit Israël naar Nederland toen zij een relatie kreeg met een Nederlandse man met wie ze twee kinderen kreeg. Nadat de relatie strandde, ging Miriam met haar dochtertje op de Regentesselaan wonen. 

Op de bewuste oktoberavond hoorden de bovenburen rond 22:00 uur ’s avonds gegil uit de benedenwoning komen. De politie werd gebeld. Miriam bleek doodgestoken en lag in een plas bloed, vlak achter de deur. De politie vond haar 7-jarige dochtertje slapend in bed. 

Het onderzoek dat volgde liep op niets uit, het team werd na een jaar ontbonden. Het leek erop dat de dader nooit gepakt zou worden, maar in het najaar van 2016 leidde een DNA-match tot een doorbraak in de zaak. Een 52-jarige man kon worden aangehouden in Amsterdam, de Israëliër Daniel E. 

Oudste cold case

Het Cold Case Team Den Haag bestudeerde het oude dossier opnieuw en wist, 26 jaar na dato, alsnog een verdachte aan te houden. Niet eerder werd in zo’n oude cold case-zaak een verdachte gearresteerd. De sporen die destijds werden veiliggesteld in de woning van Miriam zijn met nieuwe technieken onderzocht. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft zo een DNA-profiel van de dader kunnen vaststellen. Dat leidde uiteindelijk tot een DNA-match. 

Daniel wordt nu moord ten laste gelegd. 

EenVandaag maakte drie maanden geleden een reportage over deze zaak:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.