Het AD meldt vandaag dat het OM een rechtshulpverzoek heeft ontvangen uit Oostenrijk voor de vervolging van Geert Wilders. 

Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie startte in 2015 een gerechtelijk onderzoek nadat een moslimorganisatie aangifte had gedaan omdat de PPV-leider tijdens een speech onder andere had gezegd dat de islam een "ideologie van oorlog en haat is".

Geert Wilders was in 2015 in Oostenrijk op uitnodiging van de Oostenrijkse zusterpartij FPÖ. Zijn speech deed veel stof opwaaien, zo legde hij een verband tussen de islam en terrorisme:

De islam roept mensen op terroristen te zijn, de Koran laat daar geen twijfel over bestaan.'

Wilders werd naar aanleiding van zijn uitspraken Verhetzung verweten, vergelijkbaar met opruiing. De Oostenrijkse wetgeving is op dit vlak strenger dan de Nederlandse. Zo werd een Duitse Pegida voorman veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij had gezegd dat "elke moslim een potenitële terrorist is."

Vincent Veenman, woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat de Oostenrijkse collega's bij hen op de deur hebben geklopt:

Wij hebben een rechtshulpverzoek ontvangen en bestuderen dat nu.'

Geert Wilders reageert op Twitter vol onbegrip op zijn vervolging:

EenVandaag maakte eerder een reportage over de vervolging van Wilders in Oostenrijk. Kijk hier de reportage terug.