Bij Jong Uden is het keihard vastgelegd in de statuten: je mag maximaal twee keer vier jaar meedoen in de gemeentepolitiek, daarna is het plaatsmaken voor iemand anders. “We willen de politiek verjongen”, zegt fractievoorzitter Stan Willems (23 jaar). “We denken dat mensen vastroesten als ze langer dan acht jaar raadslid zijn, of wethouder.”

Willems zetelt nu in de gemeenteraad van Uden en mag hierna dus nog één keer meedoen. “Ja, misschien moet je dan na acht jaar afscheid nemen van iemand die het heel goed doet. Maar we denken dat dit juist prima werkt om nieuw talent en nieuwe kennis in onze partij te brengen”, verklaart hij de regels.

Daarnaast verandert de politiek volgens hem razendsnel. “Als je kijkt naar cultuur en burgerinspraak bijvoorbeeld, dan is daar de laatste jaren veel aan het schuiven. Je moet dat aanpakken met mensen die nog ‘clean’ zijn, en niet besmet door het oude riedeltje.”

Voor Jong Uden is het hebben van de jongste raadsfractie geen doel op zich, vertelt Willems. “Maar onze gemiddelde leeftijd is 27 en het kost eigenlijk nooit veel moeite om aan nieuwe mensen te komen. Ze staan juist te popelen en weten ons goed te vinden.”

Volgens Willems moeten politieke partijen zich sowieso meer op jonge mensen richten. “Als je kijkt naar sommige fracties zie je alleen oude mannen. Dan denk ik: dat duurt nog een paar jaar en dan gaan ze met pensioen. Je moet juist de jeugd hebben, ook om een gemeente als Uden leefbaar te houden. Dat hoef je niet per se te doen met een jongerenpartij, maar je moet wel alle groepen in de samenleving vertegenwoordigen. Dat gaat niet alleen over leeftijd, maar ook over geslacht en diversiteit. Ik ben bijvoorbeeld erg blij dat de verhouding man/vrouw bij ons al jaren 50/50 is.”

Hij gaat trots verder: “We hebben met onze partij de starterslening teruggewonnen, zodat jonge gezinnen een passende woning kunnen vinden. Dat is zo hard nodig. Iedereen weet dat de kleine gemeenten vergrijzen, jongeren trekken naar de stad. Als je de voorzieningen op peil wil houden, moet je de jeugd behouden en ruimte geven. Dat is de generatie die alles over moet gaan nemen; daarom doen we dit.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.