De zittende Amerikaanse president Obama is vannacht herkozen als president van de Verenigde Staten. Na een race die richting de verkiezingen nog spannend leek te worden, wist Barack Obama uiteindelijk toch met een enigszins ruime marge zijn Republikeinse tegenspeler Mitt Romney te verslaan.

"Wij weten in ons hart dat het beste voor de Verenigde Staten nog moet komen. We gaan verder als één natie", zei Obama woensdag na zijn herverkiezing tot juichende Democraten in zijn hoofdkwartier in Chicago. De Democratische president zei nog gemotiveerder dan 4 jaar geleden te zijn om met zowel de politici van zijn eigen partij als met de Republikeinen samen te werken.

Mitt Romney erkende zijn nederlaag en belde Obama om hem te feliciteren. ,,Dit is een tijd van grote uitdagingen voor Amerika en ik bid dat de president succesvol zal zijn in het leiden van onze natie'', zei Romney in zijn toespraak tot zijn aanhangers in Boston.

In EenVandaag blikken we vooruit: hoe gaat Barack Obama zijn tweede termijn in? Wat zijn de uitdagingen en valkuilen?

Ook spreken we in Nederland woonachtige Amerikanen. Hoe kijken zij aan tegen de overwinning van Barack Obama.

Bekijk hier de volledige overwinningsspeech van Barack Obama:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.