Vandaag is de laatste dag van de nucleaire top in Den Haag, de dag waarop de slotverklaring wordt gepresenteerd. Wat heeft de top opgeleverd?

Gisteren werden de eerste resultaten van de NSS naar buiten gebracht.  Japan gaat ruim driehonderd kilo plutonium en hoogverrijkt uranium overdragen aan de VS. Vijftien landen gaven aan afscheid te nemen van hun hoogverrijkt uranium.

Crisis op de Krim

Buiten de top was er ook nog overleg over de crisis op de Krim. Na uitsluiting van Rusland bestaat de G8 inmiddels niet meer. De overige zeven belangrijkste industrielanden ontmoetten elkaar gisteren in het Catshuis en veroordeelden de acties van Rusland op de Krim sterk en dreigen met nieuwe sancties.

Slotverklaring

Op de tweede en laatste dag komen de 53 deelnemende delegaties met een  slotverklaring. Wat besluiten de wereldleiders? Is de top geslaagd te noemen? En wat is de invloed van de crisis op de Krim op de NSS geweest? In EenVandaag een verslag van de laatste dag van de nucleaire top en een gesprek met diplomatiek duider Jelle Visser.

Verder spreken we met hoofdonderhandelaar van de NSS Piet de Klerk en met Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag. Hoe kijken zij terug op de top?

In Radio EenVandaag een reportage met schrijver Tomas Ross. Verslaggever Harm van Atteveld gaat met hem mee op pad in Den Haag en kijkt samen met hem naar de nucleaire top.

Den Haag stond twee dagen lang in het teken van nucleaire veiligheid. Zojuist hoorden we de slotverklaring en de conclusies van de top. Conclusies die gemaakt zijn na twee dagen overlegtussen de verschillende wereldleiders. Luister hier naar Peter Bode van de TU Delft. Hij liep de afgelopendagen ook rond op de top:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.