Na de Belgen nemen nu ook de Noren hun intrek in de Nederlandse bajes. Maandag wordt in het Drentse Veenhuizen een handtekening gezet onder een verdrag dat de gevangenisdeur openzet voor de huisvesting van bijna 250 Noorse gedetineerden. Een groep van achttien langgestraften moet plaatsmaken voor de Scandinaviërs. Ongeacht de uitkomst van een kort geding dat zij aanspanden om dat te voorkomen.

Penitentiaire Inrichting Norgerhaven biedt thuis aan de speciale K-afdeling die de langgestraften herbergt, waaronder vier met levenslange gevangenisstraf. Bewoners van deze afdeling zijn Sandro G. die ervan verdacht wordt juwelier Stratmann te hebben neergeschoten, maar ook de Koerd Baybasin. De afdeling is huiselijker: zo kunnen ze dieren houden, groente verbouwen en hebben uitzicht op de horizon. Deze faciliteiten willen zij niet kwijt. De staatssecretaris heeft echter gezegd dat het kort geding dat zij aanspanden, geen schijn van kans maakt. 

Door de komst van de Noorse gevangenen blijft de 200-jaar oude gevangenistraditie van Veenhuizen in ieder geval voor de komende drie jaar behouden. De instelling stond op de nominatie om gesloten te worden. Gevangenispersoneel krijgt een cursus Noors detentierecht. De voertaal in Norgerhaven wordt Engels. 

Buitenlandse gevangenen in Nederland

De huisvesting van de veroordeelde Noren lijkt een perfecte oplossing voor de slinkende gevangenispopulatie van ons land. In 2005 zaten er nog vijftien duizend mensen vast, vorig jaar waren dit er ruim negen duizend. Hierdoor zijn er veel lege plekken. De Tilburgse Willem II-gevangenis biedt al onderdak aan 550 Belgische gedetineerden. Naar verluidt zal het niet blijven bij de Belgen en Noren. Ook andere landen hebben interesse getoond in Nederlandse gevangenisplekken. 

Het verdrag moet nog worden voorgelegd aan zowel het Nederlandse als het Noorse parlement. Daar is de mogelijke verhuizing van de gevangenen voer voor politieke discussie, stelt de voorman van de Noorse advocatenorde. Zij zijn van mening dat de Noorse regering eerst op zoek moet naar huisvesting in eigen land. Ook de Arbeiderspartiet is kritisch. 

Wat de deal tussen Noorwegen en Nederland financieel oplevert, wordt maandag bekend. Een detentieplek kost normaliter 250 euro per gedetineerde, per dag. De bedoeling is dat richting het einde van dit jaar de eerste Noren hun intrek nemen in Nederlandse cellen. 

Vanavond in EenVandaag Hettie Cremers, de advocaat van de groep van achttien gedetineerden. En gevangenismuseumdirecteur in Veenhuizen, Peter Sluiter.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.