Er is ophef in de campagne over het onderwerp voltooid leven. Het gaat om een voorstel van het kabinet, dat inhoudt dat mensen van 75 jaar en ouder die vinden dat hun leven voltooid is, geholpen mogen worden bij hun zelfdoding. D66-leider Alexander Pechtold werd gisteren bij Nieuwsuur geconfronteerd met een 57-jarige D66-kiezer die daar nu al gebruik van zou willen maken.

Pechtold werd erdoor overvallen. Hij wist dat er iemand in de studio zou zitten om over dit onderwerp te praten, maar niet dat het deze kant zou uitgaan. Zijn reactie dat hij de leeftijdsgrens wil verlagen, ontlokte bij de christelijke partijen veel kritiek.

Ook Sybrand Buma van het CDA reageerde bij Jinek, maar wel voorzichtig en genuanceerd. Hieraan is te zien dat dit onderwerp eigenlijk helemaal geen goed campagnemateriaal is. Dit onderwerp, dat zag je ook in het Rode Hoeddebat van RTL, leent zich helemaal niet voor een snel debatje in verkiezingstijd. Dat zien de meeste partijen ook zo. 

Dan, een opmerkelijk stemadvies. Thierry Baudet van het Forum voor Democratie wil niet zelf premier worden. Ook wel eens leuk: een lijsttrekker die zegt dat hij geen premier wil worden. Hij wil de CDA’er Pieter Omtzigt als premier, zo zegt hij tegen BNR Nieuwsradio. Dat is natuurlijk een mooi compliment voor Pieter Omtzigt, maar hij bedankt voor de eer: 

En er zijn vandaag meer stemadviezen. Imam Fawaz Jneid, de imam die ooit wenste dat Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali een dodelijk ziekte zouden krijgen. De haat-imam adviseert DENK

Tot slot was Henk Krol in Twente bij Tubantia, en daar vertelde hij dat hij geen minister wil worden. Misschien gaan er nu wat mensen gerustgesteld het weekend in.