De wolf is al pakweg 150 jaar verdwenen uit de Nederlandse natuur, maar deze week werd er een gespot op de Veluwe. “Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze een wolf hebben gezien. Echter, vaak zonder bewijs”, zegt Leo Linnarz van voorlichtingsplatform Wolven in Nederland. Maar deze keer is het menens: de foto die van de wolf is gemaakt is onderzocht. “We hebben hem voorgelegd aan Duitse en Nederlandse experts die al snel bevestigden dat het hier echt om een wolf ging.”

Het is niet voor het eerst dat de wolf in ons land wordt gezien. De eerste wolf in Nederland sinds 1897 is een dode wolf die in 2013 in Luttelgeest wordt gevonden. Later onderzoek wijst echter uit dat het dier in Polen is doodgeschoten en in Nederland is neergelegd. Daarna komen er al snel meldingen van levende wolven, ondermeer in Groningen, Drenthe en Gelderland.

Hoe komt dat toch, dat de mens zo gefascineerd is door de wolf. “Die fascinatie voor de wolf bevindt zich in het schemergebied tussen verwantschap en vervreemding. De wolf is een anti-mens. Dat hebben we met geen enkel ander dier zo sterk: ze lijken op ons. Het zijn mensen met puntige tanden”, vertelt schrijver Dik van der Meulen.

Van der Meulen schreef het boek De kinderen van de nacht. Het is een verslag van een zoektocht naar de wilde wolf, naar de wolf van Roodkapje, én ook naar de wolf in de mens. Het resultaat is een natuur- en cultuurhistorie van de wolf. Van der Meulen ontving er onlangs de Jan Wolkersprijs voor. “Het enige verschil is dat de wolf van de nacht is en de mens van de dag. De wolf is ook schuw, ziet niet graag mensen. We merken wel de gevolgen, zoals dode schapen. Dat maakt de wolf heel geheimzinnig en dat trekt ons weer aan”, aldus Van der Meulen.

Over het algemeen wordt er enthousiast op de wolf gereageerd, maar er zijn ook zorgen. Want de wolf wordt toch als gevaarlijk gezien voor mens en dier. Het beeld dat wij van de wolf hebben als gevaarlijk dier, is niet helemaal realistisch. 

We hoeven ons dus geen zorgen te maken. Maar hoe komt het nou dat de wolf na 120 jaar ineens weer terug is? De Veluwse wolf komt waarschijnlijk uit Duitsland, waar de wolven de afgelopen jaren steeds dichter bij de Nederlandse grens kwamen. Linnartz is ervan overtuigd dat de wolf zal terugkeren naar Nederland. In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Nedersaksen leven 14 wolvenroedels. “En wolven zijn geen schildpadden. Het is voor de wolf twee nachtjes lopen en hij staat aan de grens.”

Het is dus wachten tot er echte roedels komen. Tot die tijd goed uitkijken op de Veluwe in ieder geval.

Bron foto: Provincie Gelderland

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.