Er is weer een nieuwe integriteitskwestie bij de VVD. Dit keer gaat het om de voorzitter, Henry Keizer. Hij ligt onder vuur naar aanleiding van een onderzoek van Follow The Money.  

Het draait allemaal om het bedrijf de Facultatieve BV. De aandelen van dat bedrijf worden in 2012 verkocht aan Henry Keizer en drie partners. Het bedrijf was volgens Follow The Money 31,5 miljoen euro waard. Maar via allerlei omrekeningen heeft Keizer er met zijn partners maar een half miljoen euro voor betaald volgens Follow The Money. En dat ten koste van de leden van de vereniging die de aandelen tot dan toe in bezit hadden…

Keizer baalt enorm van het verhaal en zegt dat hij 100 procent zuiver heeft gehandeld. Volgens hem heeft Follow The Money allerlei zaken niet meegerekend. En de VVD zegt dat de integriteitscommissie nog niet in actie komt.

Ondertussen wordt er op sociale media wordt heel fel gereageerd op dit verhaal. Er wordt volop gespeculeerd over zijn aftreden.

Vooral dit filmpje wordt veel gedeeld, want volgens twitteraars spreekt Mark Rutte hier eigenlijk over het soort praktijken waar zijn partijvoorzitter nu van wordt beschuldigd.

Integriteit is een thema waar de VVD al jaren mee worstelt. En juist Henry Keizer zou als voorzitter van de partij de strijd aanbinden met dit soort praktijken. Nu is hij zelf in opspraak, maar hij is niet de eerste VVD’er.

Denk aan de verhalen over Loek Hermans, die trouwens ook weer bij dit verhaal betrokken is. Een aantal jaren was er natuurlijk ook de affaire rond Jos van Rey, en zo zijn er nog tal van voorbeelden. Jaarlijks wordt bijgehouden hoeveel politici in opspraak zijn geraakt. Daarin stond de VVD voor het vijfde jaar op rij bovenaan.

Met het oog op de formatie en de strijd van Jesse Klaver tegen het economisme, hebben we GroenLinks om een reactie gevraagd. En die reactie kwam: ‘Op dit moment hebben we geen reactie.'