Zo’n vierhonderd Chinese chefkoks van over de hele wereld strijden deze week in Ahoy Rotterdam tegen elkaar. De prestigieuze kookwedstrijd wordt voor het eerst gehouden buiten Azië. 

Een van de redenen is dat het niveau van de Chinese keuken in Nederland zo hoog is. Bij een vorige editie vielen twee Nederlandse teams in de prijzen.

Rode lampions en een menukaart met 200 gerechten: dat was jarenlang de Chinees-Indische keuken in Nederland. In de jaren tachtig hoorde één op de drie restaurants in Nederland tot deze keuken. Maar de traditionele Chinees verdwijnt.

Kamwoi Man veranderde het restaurant van haar grootouders en ouders in het strakke en modern Aziatisch restaurant Jasmijn in Utrecht. Ze wilde het anders doen dan haar ouders die zeven dagen per week in de zaak stonden. In EenVandaag een gesprek met Kamwoi Man. Zij schetst de geschiedenis van het Chinese restaurant in Nederland aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis.

Han Ji is de eerste Chinese kok in Nederland die een Michelinster kreeg en doet mee aan de kookwedstrijd in Ahoy. Ji is chef en eigenaar van restaurant HanTing Cuisine in Den Haag. 

De borden die uit zijn keuken komen zijn kleine schilderijen en lijken in het niets op de plastic bakken bami met plak achterham en gebakken ei van de afhaalchinees. Daarnaast heeft hij de HanTing Academy opgericht die onderzoek doet naar gezonde voeding. Zijn persoonlijke missie is de wereld gezonder maken door de combinatie van de Oosterse keuken en westerse wetenschap.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.