Er zijn maar weinig dingen over waar je niet voor hoeft bij te betalen als je vliegt en daar komt nu weer iets nieuws bij. Want de kans is aanwezig dat je voortaan moet bijbetalen als je naast een lege stoel wilt zitten.

Nieuw: koop de vliegtuigstoel naast je op

Een optie om vrijwillig bij te betalen om zonder buurman of buurvrouw te vliegen wordt nu aangeboden door vliegmaatschappij Etihad Airways uit Abu Dhabi. Er is geen vaste prijs, maar je kunt bieden wat je ervoor over hebt om tot drie stoelen in je rij te blokkeren voor andere passagiers. Met een beetje geluk kun je dus lekker languit liggen.

Toch voorzien kenners wel een paar problemen. Zo kan er onrust ontstaan als andere passagiers erachter komen dat ze niet een ander plekje uit kunnen kiezen op lege stoelen, omdat die gereserveerd zijn.

En het tweede nadeel is dat je er eigenlijk alleen voordeel bij hebt als het druk is in ene vliegtuig, zodat jij als enige languit kunt liggen. Maar als het druk is, is de kans uiteraard heel klein dat de stoelen naast je leeg zijn. Dus het lijkt een beetje een wassen neus te zijn, schrijft The Economist.