De politie maakt zich zorgen over nepwapens die niet van echt te onderscheiden zijn. In Rotterdam waren twee incidenten waarbij agenten een pistool trokken en in het Zeeuwse Westkapelle joeg een jongen badgasten de stuipen op het lijf.

De politie in Rotterdam loste gisteren bijna een schot nadat zij melding kreeg dat er twee jongens rond het Centraal Station in Rotterdam met een pistool rondliepen. Pas tijdens de aanhouding van een van de twee jongens bleek het om een nepwapen te gaan. 

Tijdens een aanhouding van een groep jongens tussen de dertien en zestien jaar afgelopen weekend loste de politie wel een schot. Ook deze jongens bleken een imitatievuurwapen te dragen. 

Een 15-jarige Duitse jongen zorgde in de Zeeuwse badplaats Westkapelle voor opschudding. Badgasten zagen een jongen in legerkleding, inclusief bivakmuts, het strand betreden en een nepvuurwapen op strandgasten richten. 

Volgens Omroep Zeeland vreesden bezoekers een aanslag. Na aankomst van de politie werd de jongen gearresteerd. Tijdens de arrestatie droegen agenten kogelwerende vesten en liepen zij met getrokken pistool. Pas na de arrestatie bleek het ook hier om een nepwapen te gaan.

In landen als Duitsland en Spanje is het niet verboden om nepwapens te bezitten en ze zijn ze zelfs vrijelijk te koop. Imitatiewapens zijn vaak niet te onderscheiden van daadwerkelijke vuurwapens. 

Imitatiewapens zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Volgens Europese regels zijn nepwapens legaal, in Nederland is het echter verboden om ermee in het openbaar rond te lopen. In landen als Duitsland, België, Spanje en Kroatië zijn ze gewoon te koop in de winkel.

Een vorm van (nep)wapengebruik dat legaal is in Nederland is Airsoft. Airsoft is een vorm van schietsport waarbij apparaten biologisch afbreekbare balletjes afschieten. Je moet dan wel ouder zijn dan 18 jaar en lid zijn van de Nederlandse Airsoft Sportbond (NABV).

In EenVandaag onder meer Jaco van Hoorn van de politie Zeeland-West-Brabant.