Inferieure kazen pronken met het merk ‘Old Amsterdam’. Beplakt met het logo van het pronkstuk van Westland Kaas Groep liften kaashandelaren mee op deze succesformule. En dat zit de makers van de ‘oorspronkelijke smaak van Old Amsterdam’ flink dwars.

En geef ze ’s ongelijk, als je jaren gewerkt hebt aan het construeren van een gevoel van authenticiteit. ‘Genieten van een pure smaak was vroeger heel gewoon; het is wat Old Amsterdam zo speciaal maakt’ zo staat te lezen op de website oldamsterdam.nl.

Sponsoring van musicals, peperdure televisiespots waarin het hooguit twintig jaar oude merk wordt neergezet als een authentieke Amsterdamse kaas die al minstens een eeuw een begrip is onder de Amsterdammers, niets is de marketeers van producent Westland Kaas Groep uit Huizen teveel om hun pronkproduct aan de man te brengen.

De kaas zelf wordt overigens volgens een niet al te authentiek recept vervaardigd. Het zelf wel degelijk authentieke Westland, ook bekend van grote publieksmerken als Maaslander en dieetkaas Trenta, heeft hiervoor een speciaal zuursel ontwikkeld waardoor sneller zoutkristalvorming in de kaas ontstaat en de kaas dus sneller rijpt. Een gewone Goudse kaas geldt doorgaans als ‘oud’ bij een rijptijd van ongeveer twaalf maanden, terwijl Old Amsterdam er bij benadering acht tot tien maanden over doet. Een snelle rijping dus, met als gevolg minder onderhouds- en opslagkosten. En dus ook een hogere winstmarge.

Een Noord Hollander, een kaas die geldt als kwalitatief de beste onder de Goudse kazen in Nederland, rijpt tussen de twaalf en achttien maanden voordat deze het predikaat ‘oud’ verdient. De prijs in de winkel is echter vaak lager dan die van Old Amsterdam. En dat terwijl kenners in Nederland een Noord Hollander toch echt hoger aanslaan dan Old Amsterdam. Zie bijvoorbeeld deze test van de Consumentenbond.

En nu zijn er bij een kaashandel in Bunschoten Spakenburg, stom toevallig niet ver van de Huizen, de thuisbasis van Old Amsterdam, een partij namaak-Old Amsterdammers in beslag genomen. En zo ook op een aantal kaasmarkten in onder andere Den Haag en Leusden. Beplakt met het logo van Old Amsterdam. In de berichtgeving laat Westland weten dat de in beslag genomen kaas van inferieure kwaliteit is.

En dat laatste is van belang. Want Old Amsterdam heeft zeker wel een naam te verliezen. Een naam die het bedrijf door de jaren heen zorgvuldig heeft opgebouwd via eerder genoemde commercials en campagnes. Niet voor niets bewaakt de Huizense kaashandel zorgvuldig de kwaliteit van haar producten. Westland kan onmogelijk de kwaliteit waarborgen van de zwart geverfde rommel die een stel merkenrecht schendende kaasboeren over de toonbank kieperen en die willen meeprofiteren van het grote succes en naamsbekendheid van Old Amsterdam. Als je dat laat voortwoekeren is het einde zoek. En het merk staat niet voor niets keurig gedeponeerd. Daar blijf je van af. Zelfs als je klanten onder invloed van reclamecampagnes dag in dag uit zeuren om die zwartgerande kaas.

Maar een goeie kaasboer zorgt dat ie Old Amsterdam gewoon keurig in z’n assortiment heeft, laat z’n klant ervan proeven en biedt heel terloops ook nog een plakje van een pikante volromige Stolwijkse boeren kaas van zo’n anderhalf jaar oud aan. Dan gaat ieder marketingconcept terstond aan gruzelementen...