Twintig jaar na de genocide in Rwanda wordt nog altijd actief gezocht naar de daders van de gruwelijkheden. Nederland speelt een grote rol in die opsporing: een speciaal team van de landelijke recherche speurt al 15 jaar intensief naar Rwandese oorlogsmisdadigers die zich in Nederland schuilhouden. Nu nog worden de aanstichters van de genocide gevonden en voor de rechter gebracht. In EenVandaag een reportage over het team dat zich hiermee bezighoudt.

Het Team Internationale Misdrijven van de Nationale Politie spoort buitenlandse oorlogsmisdadigers op die zich, vaak als vluchteling, in ons land hebben gevestigd. Het is opgericht in 1994 om misdadigers uit de Balkanoorlog uit te leveren aan het Joegoslavië Tribunaal. Later werd het omgevormd tot een groter team dat zich met de zoektocht naar internationaal gezochte oorlogsmisdadigers bezighoudt. 

De Genocide in Rwanda is tot nu toe de grootste klus voor het dertig rechercheurs tellende team. In andere Europese landen bestaan zulke teams ook, maar volgens de politie heeft Nederland het grootste en meest ervaren rechercheteam op dit gebied. Behalve dat Nederland verdragen heeft getekend waarin landen beloven zwaar in te zetten op de vervolging van 'war criminals' heeft Nederland een relatief grote Rwandese gemeenschap, waaronder zich slachtoffers van de genocide bevinden maar ook daders zich schuilhouden.

De afgelopen jaren heeft Nederland meerdere kopstukken voor de rechter gebracht of uitgeleverd. Een aantal van hen is levenslang veroordeeld. Grootste wapenfeit: de levenslange veroordeling, in 2011, van de Rwandese slachter Joseph M. In 2013 wordt Yvonne N., opgepakt in het dorpje Reuver, tot 6 jaar cel veroordeeld. En recent nog zat het team achter de arrestatie van een Rwandees die wordt verdacht van massamoord. Saillant is dat voor deze Mugimba in 2007 in een tv-programma van Wendy van Dijk nog een grote hulpactie op touw werd gezet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.