De vernietigende kracht van de zeebeving op Tweede Kerstdag in Azië heeft tot in ons land zijn sporen nagelaten. Want uit onderzoek van het KNMI blijkt dat ook hier de aardbodem centimeters heeft bewogen. De trillingen waren niet door mensen waar te nemen, maar des te beter door de allerbeste meetapparatuur.

Seismologen van het KNMI hebben in het Geuldal, in Zuid-Limburg, de zware aardschok en vele naschokken feilloos kunnen registreren.In het Geuldal komt een unieke steenlaag van 300 miljoen jaar oud aan de oppervlakte, de zogenaamde Heimansgroeve. Het steen is ouder dan steenkool of de bergen in de Alpen, en is zo hard dat het de beste verbinding biedt met de aardkost. Juist hier heeft het KNMI een internationaal belangrijk ondergronds meetstation gebouwd. Verslaggever Cees Molenaars ging er kijken, samen met seismoloog Hein Haak van het KNMI.

Meer informatie is te vinden op de rel="external"> site van het KNMI.

Nederlandse Heimansgroeve schokte tijdens zeebeving

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.