Twee Nederlandse Greenpeaceleden, de campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels, zitten nog minimaal twee maanden lang in voorarrest in het Russische Moermansk. Samen met 28 opvarenden zitten ze zeker tot 24 november in de cel.

Het  het Greenpeaceschip Arctic Sunrise werd anderhalve week terug geënterd, tijdens een protest van Greenpeace bij een Russisch boorplatform van Gazprom. Het is nog steeds niet duidelijk waar de bemanningsleden van het schip van worden beschuldigd: het politie-onderzoek loopt nog. 

De omstandigheden waarin de bemanningsleden zitten zijn verre van ideaal, zegt  voormalig Greenpeace-directeur en huidig GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren: 

Elke dag die we verliezen is er een teveel. Deze mensen zitten in onverwarmde cellen, eigenlijk in een isoleercel. Ze hebben nauwelijks contact met de buitenwereld en het is moeilijk te ontdekken waar ze eigenlijk zitten.

Luister en kijk rechtsboven deze pagina naar Van Tongeren.

Het kabinet heeft aan Rusland gevraagd om de Artic Sunrise "onmiddelijk" vrij te geven en de bemanning van het schip vrij te laten, liet minister Frans Timmermans van Buitenlande Zaken aan de Tweede Kamer weten. Daarnaast is opheldering gevraagd waarom Nederland niet op de hoogte is gesteld, voordat het schip geëneterd werd. Het schip vaarde namelijk onder Nederlandse vlag.

Vanavond in EenVandaag onder meer hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops. Ook een reactie van Jorien de Lege campagneleider Klimaat en energie van Greenpeace.

In de studio is fotograaf Rob Hornstra te gast: hij mag Rusland niet meer in nadat hem een visum werd geweigerd. Samen met schrijver Arnold van Bruggen werkt hij aan een project over de Russische plaats Sotsji, waar volgend jaar de winterspelen worden gehouden. Hornstra won daar al een World Press Photo Award mee. Nederland heeft inmiddels opheldering aan Rusland gevraagd over de weigering van Hornstra.

Liesbeth van Tongeren

Campagneleider Faiza Oulahsen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.