Nederland gaat ook in Syrië terreurorganisatie IS bestrijden. Het kabinet heeft dat vandaag besloten. 

De missie is een uitbreiding van de huidige missie in Irak, waar Nederland Iraakse troepen en milities adviseert en traint en met vier F-16’s stellingen en gebouwen van IS bombardeert.

Deze vier F-16’s gaan nu ook boven Syrië vliegen. Maar hoe groot zijn de risico’s voor de Nederlandse piloten in een land met talloze strijdgroepen en een Russische luchtmacht die het leger van Assad steunt? In EenVandaag een interview met kolonel Steve Warren, woordvoerder in het commandocentrum van de missie Inherent Resolve in Bagdad. 

De Amerikanen hebben in de afgelopen maanden de bondgenoten herhaaldelijk opgeroepen meer militair materieel te sturen voor de strijd tegen IS. Nederland lijkt hier nu gehoor aan te geven na lange politieke beraadslagingen binnen met name de fractie van de Partij van de Arbeid. 

Eenvandaag spreekt ook met arabist Leo Kwarten, hij waarschuwt voor een averechts effect van Nederlandse bommen op IS-doelen in Syrië. 

Eerder maakte EenVandaag al een radio- en tv-reportage over de risico's in de Missie tegen Islamitische Staat:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.