Nederlandse rijbewijzen zijn eenvoudig te koop via internet. Via een Poolse website kun je voor zo’n tachtig euro het op maat gemaakte roze kaartje bestellen. Zo kreeg EenVandaag het vervalste rijbewijs in handen van premier Mark Rutte. De VVD wil opheldering van de minister.

De stichting Chauffeurstoekomst, een belangenvereniging voor vrachtwagenchauffeurs, bestelde het rijbewijs van de minister-president om aan te tonen hoe eenvoudig dat gaat. Voorzitter Loek Koenders: “We zien de gekste capriolen op de weg: chauffeurs die keren op de snelweg, die niet kunnen parkeren, auto’s die van de weg gedrukt worden. Te vaak gaat het gruwelijk mis, daar maken we ons grote zorgen over.” 

Een clown achter het stuur

Volgens Koenders nemen veel transportbedrijven het niet zo nauw met de regels en knijpen ze regelmatig een oogje toe: “Investeren in je mensen kost geld. Veel bedrijven kiezen er liever voor om voor een appel en een ei een clown achter het stuur te zetten. It’s all about the money. Maar als je je vrachtwagen niet kunt besturen, is het een moordwapen.”

Het stoort Koenders dat er nauwelijks wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van de juiste documenten.

Duidelijke vervalsing

De RDW, die de Nederlandse rijbewijzen uitgeeft, controleert jaarlijks vijfentwintigduizend documenten op echtheid en onderschept tussen de vijftig en zeventig vervalsingen. Hoofd Rijbewijzen Bas van den Berg: “We betreuren het dat er vervalste documenten zijn, je doet niet voor niets rij-examen. Deze hebben we nog niet eerder aangetroffen.”

Op verzoek van EenVandaag onderzocht de RDW het vervalste rijbewijs van Rutte: “Onder de UV-lamp zie je direct dat hij niet oplicht, dat hoort wel. Ook is er bijvoorbeeld geen reliëf en doorkijkvenster aanwezig. Dit is een duidelijke vervalsing.”

‘Site moet uit de lucht'

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) laat in een reactie weten: “Of er vaak mensen met valse rijbewijzen op de Nederlandse wegen rijden kunnen wij moeilijk inschatten. Maar dat het mogelijk is zomaar een vals rijbewijs te bestellen is natuurlijk onacceptabel, ongeacht of het een goede of slechte vervalsing is. Nederland zou er bij de Poolse autoriteiten op moeten aandringen dat zij deze site zo snel mogelijk uit de lucht halen.”

De VVD wil opheldering van minister Grapperhaus van Justitie. Tweede Kamerlid Foort van Oosten: “Het verspreiden van valse rijbewijzen is strafbaar en bovendien levensgevaarlijk. Wie weet welke gekken er op de weg zitten met zo’n neppapiertje. En dan heb ik het nog niet eens over mogelijke identiteitsfraude. Die website moet zo snel mogelijk uit de lucht. Ik wil dat minister Grapperhaus zijn Poolse collega hierop aanspreekt. Verder wil ik dat onderzocht wordt op welke schaal rijbewijzen naar Nederland verstuurd zijn en of aanvullende politieactie dus nodig is.”

'Rijbewijs voor vrachtwagenchauffeurs centraal regelen vanuit Brussel'

Maar is het uit de lucht halen van de website voldoende in de strijd tegen de verspreiding van valse rijbewijzen en identiteitsfraude? Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, hoopt dat in de toekomst de registratie van rijbewijzen voor vrachtwagenchauffeurs centraal wordt geregeld vanuit Brussel. Ook een digitale tachograaf (registreert snelheid en rijtijden van de vrachtwagen), zal volgens hem fraude met rijbewijzen tegengaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.