Nederlandse bedrijven dreigen de boot te missen omdat ze te weinig innoveren. Daarvoor waarschuwt bestuursvoorzitter Paul de Krom van TNO.  “Juist nu het economisch weer beter gaat moeten we extra investeren in innovatie.” Aldus De Krom.

Na de ontwikkeling van de gloeilamp en de compact disc bij Philips is het stil geworden. Nederlandse uitvinders hebben nog wel aan de wieg gestaan van Bluetooth en WiFi maar hebben die uitvindingen gedaan in dienst van buitenlandse bedrijven.

“We zijn een middle of the road land geworden.” zegt hoogleraar Henk Volberda. Landen als Duitsland, Finland en Zweden geven veel meer geld uit aan innovatie. “Als je dat niet doet zal dat op de lange termijn betekenen dat er minder banen zijn en dat de welvaart in het hele land afneemt.” 

In Nederland wordt nu 1,98% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) uitgegeven aan innovatie. Daarmee doen we het iets beter dan Estland en Tsjechië.  Paul de Krom van TNO wil dat de uitgaven stijgen naar minimaal 2,5% van het BBP.

Volgens kunstenaar Daan Roosegaarde is alleen maar meer geld niet de oplossing. Hij pleit vanavond in EenVandaag voor afschaffing van het zinnetje “Ja maar…” en heeft ook al een innovatieve oplossing voor dat probleem gevonden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.