Jack, de oudste zoon van Kelly Wetzels, overleed na een zwangerschap van twintig weken. Kelly had pijnklachten, maar hulpverleners stelden niet de juiste diagnose. In Nederland sterven rond de 700 baby's per jaar kort voor of na hun geboorte. 

In de eerste twintig weken ontwikkelde Jack zich volgens de normale, gezonde lijn. "Mijn zwangerschap verliep aanvankelijk heel goed. Na twaalf weken overleed mijn vader plotseling, daarna ging het bergafwaarts. Ik kreeg pijn in mijn buik en rug." Kelly’s huisarts vermoedde dat bekkeninstabiliteit het pijnlijke gevoel veroorzaakte en adviseerde fysiotherapie. Toen de fysiotherapeut Kelly’s buik aanraakte ging ze door het plafond van de pijn. 'Ernstige bekkeninstabiliteit', dacht de fysiotherapeut, en raadde Kelly aan te stoppen met werken. Daarna kwam de hypothese van de verloskundige, die dacht dat Kelly last had van haar darmen. Geen van de diagnoses bleken juist.

Geboorte- en rouwkaart ineen

Op bezoek bij familie verliest Kelly bloed. De weeën zijn begonnen. "Ik zat met twintig weken, bij mijn moeder, weeën op te vangen." Omdat het kindje een bevalling waarschijnlijk niet zal overleven wordt geprobeerd de bevalling te stoppen. Dat lukt niet. Kelly bevalt en zij en haar man verliezen hun zoontje. Op het geboortekaartje – tegelijk de rouwkaart – schrijven ze: 

info

Lieve Jack, lieve zoon, liefste ons alles

Waarom, waarom jij, waarom nu al?

Jij bent zo jong, onze zoon

waarom kun jij niet meer leven,

waarom ben je nu al uit ons leven?

Waarom duurde dat nou maar even,

waarom mocht jij nou niet blijven?

De herinneringen blijven in onze 

harten en gedachten.

Wij zullen je nooit vergeten,

jij zult altijd blijven voortbestaan.

Na het overlijden van Jack worden sommige vriendschappen moeilijker. Mensen weten niet of ze wel of niet over Jack kunnen beginnen. "Ze gaan je liever uit de weg dan dat ze vragen hoe het gaat, hoe je ermee omgaat." Voor Kelly en haar man is het belangrijk Jacks naam te blijven noemen. Zo zetten ze zijn naam op het geboortekaartje van hun tweede kind: Brody. De zwangerschap van Brody verliep goed, het jongetje is inmiddels drie weken oud. 

LEES MEER:

Verkeerde diagnose

Achteraf blijkt dat de pijn die Kelly voelde werd veroorzaakt door een urineweginfectie die, omdat deze onbehandeld bleef, uitgroeide tot een nierbekken-infectie. Waarschijnlijk begon de bevalling daardoor te vroeg. Jack was te klein om die te kunnen overleven.

Kelly was boos op de huisarts en verloskundige, maar maakte er geen zaak van: "Het enige wat ik wilde was een oprecht excuus. Ik kan mensen aanklagen, maar mijn kind krijg ik niet terug. Fouten worden nu eenmaal gemaakt. Ik kreeg excuses en dat vond ik genoeg. Ik wil wél dat ze leren: onderneem actie als een zwangere vrouw pijn heeft of voelt dat er iets niet klopt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.