Op de bodem van de Waddenzee ligt een munitiestortplaats met 500 ton Duitse scherpe granaten uit de Tweede Wereldoorlog. De dumpplaats ligt tussen Ameland en Schiermonnikoog en wordt niet gecontroleerd. Niemand weet in welke staat de munitie is. 

Burgemeester Albert De Hoop van Ameland en tevens voorzitter van samenwerkingsverband 'de Waddeneilanden' wil geen munitiedepot in een natuurgebied met de Unesco Werelderfgoedstatus. “Ik ben hiervan geschrokken en wil dat die rotzooi wordt opgeruimd”. Ook de Waddenvereniging en natuurbeheerder It Fryske Gea vrezen voor milieuproblemen en zijn voor ruiming.      

Gif

De Duitse munitie komt uit bunkers op Schiermonnikoog en werd na de oorlog in de Waddenzee gestort. Door de werking van het zoute zeewater roesten de granaten langzaam door, vrezen deskundigen. De giftige inhoud komt vrij en verspreidt zich in de Waddenzee.

Geen controle 

In opdracht van Defensie deed TNO in 2001 onderzoek naar de dumpplek. TNO adviseerde de berg granaten elke 5 jaar goed te controleren. Maar van gerichte controle is geen sprake. Volgens Defensie is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het beheer van de Waddenzee. Rijkswaterstaat laat echter weten geen opdracht te hebben voor onderzoek naar de munitiedump. De Waddenvereniging vindt dat niemand verantwoordelijkheid neemt.

Kamervragen

In oktober berichtte EenVandaag al over de gevaren van de grootse munitiestortplaats van Nederland op de bodem van de Oosterschelde. SP en PVDA willen opheldering van minister van Defensie Hennis-Plasschaert, maar wachten nog steeds op antwoord. 

De reportage uit oktober kunt u hier terugzien:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.