‘Hier had ik op gehoopt’. EenVandaag sprak direct nadat het nieuws bekend werd dat de 22-jarige Laura Qatar mag verlaten, haar moeder. ‘Ik heb Laura nog niet gesproken. Ze is dan wel veroordeeld, ik weet niet precies voor wat, maar dat maakt mij allemaal niet uit. Ze komt naar huis, dat is het beste dat ik me heb kunnen wensen.’

Laura krijgt een voorwaardelijke straf en wordt Qatar uitgezet. Ze is schuldig bevonden aan het hebben van 'geslachtsgemeenschap'. De man krijgt 100 zweepslagen wegens 'geslachtsgemeenschap', en 40 voor alcoholconsumptie.

De zaak Laura kwam vandaag voor de rechter. Ze zit sinds afgelopen maart in de cel nadat ze aangifte wilde doen van verkrachting.

De moeder van Laura reageerde vandaag dolgelukkig: 'Ik kan mijn geluk niet op':

Toen Laura aangifte wilde doen van verkrachting werd ze tot haar verbazing aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks, iets dat strafbaar is in het emiraat in het Midden-Oosten. Net als Laura zit ook de verdachte in de cel.

In EenVandaag journalist Ali Younes. Hij volgde voor Al Jazeera de rechtszaak rond de 22-jarige Utrechtse Laura. Volgens hem is Laura er niet makkelijk vanaf gekomen. ‘Ze is veroordeeld. We weten nog niet zeker waarvoor, maar de rechter heeft haar wel schuldig bevonden. Er is dus geen sprake van een vrijspraak onder politieke druk.’

De jonge vrouw uit Utrecht was samen met een vriendin op vakantie in Qatar. Na een paar drankjes in de Crystal Lounge van het Doha Hotel voelde ze zich onwel worden. Ze herinnert zich nog flarden van de avond: iemand trekt haar mee de taxi in en even later ziet ze een man bovenop haar. Naar eigen zeggen is ze gedrogeerd en verkracht, maar op het politiebureau wordt zij beschuldigd en vastgezet.

EenVandaag sprak afgelopen zaterdag met de moeder van Laura, Marian, die bang is haar dochter nooit meer terug te zien:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.