Drie Nederlandse soldaten zijn vandaag met het nieuws naar buiten gekomen stelselmatig te zijn gepest, mishandeld en misbruikt. Dit gebeurde onder meer door sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid.

De misbruikte soldaten hebben hun eenheid in 2014 vanwege deze gebeurtenissen verlaten. De vakbonden VBM en AFMP roepen op te stoppen met ontgroenings-rituelen bij defensie. Daar zouden misstanden namelijk vaker gebeuren. 

Bovendien pleiten de vakbonden ervoor dat er gestopt wordt met de geheimhoudingsplicht, waar deze soldaten mee te maken kregen. Door het tekenen van een geheimhoudingsverklaring mogen de slachtoffers de misstanden niet naar buiten brengen. Ook de drie misbruikte soldaten hebben zo'n geheimhoudingsverklaring ondertekend, zo meldt de Volkskrant vandaag.

Hoe groot het misbruikprobleem precies is, is niet duidelijk. In 2006 concludeerde de Commissie Staal wel dat ongewenst gedrag bij Defensie relatief vaker voorkwam dan bij andere organisaties.

Afgelopen jaar bracht het SCP een rapport naar buiten waaruit blijkt dat de helft van de 2600 respondenten negatieve ervaringen heeft. In zeventien procent van de gevallen was een leidinggevende de dader. Uit dat rapport blijkt ook dat negatieve ervaringen amper worden gemeld uit angst voor represailles. Dat blijkt ook uit het verhaal in de Volkskrant. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.