De Nederlandse handelsmissie naar China is succesvol afgerond. Verschillende ministers, onder wie premier Rutte en minister van Landbouw Carola Schouten, hebben in het Aziatische land miljoenencontracten afgesloten. Minister Schouten deelt haar ervaringen bij EenVandaag: "We hebben contracten gesloten van om en nabij de 200 miljoen euro. Dat is een mooi teken dat de Nederlandse agrisector wat te bieden heeft."

De minister noemt de reis 'een bijzondere handelsmissie'. Het was voor haar de eerste keer in China: "Alles is er enorm groot en massaal. Een stad als Beijing heeft al even veel inwoners als Nederland." Elke minister maakte de reis samen met een groep Nederlandse ondernemers. Met hen sloot de minister naar eigen zeggen 'goede contacten en contracten'.

Minister Carola Schouten in het Politiek Café van EenVandaag

Kennis van voedselkwaliteit

Maar wat kan Nederland bieden aan een enorm land als China? Onder andere onze kennis over het produceren van voedsel, vertelt de minister. "Een van de grote vraagstukken in China is of er voldoende voedsel is voor de bevolking", aldus Schouten. "De kwaliteit daarvan moet hoog zijn, want er zijn al redelijk wat voedselschandalen geweest in China." Daar komt de kennis van Nederland om de hoek kijken. "Dat brengen wij over, en we leiden in China ook mensen op die voedsel produceren."

Een ander succes is het feit dat Nederland weer kalfsvlees naar China mag exporteren. Dit was verboden na het de uitbraak van BSE, zo'n 17 jaar geleden. De minister neemt niet alle lof voor dit succes op zich. "Die discussie speelt al heel lang. Veel mensen hebben hier achter de schermen aan gewerkt." Schouten is blij dat Nederland weer kalfsvlees mag exporteren. "We hebben kunnen laten zien dat we goede kwaliteit hebben."

Mensenrechten

Is er naast het drijven van handel ook over andere zaken gesproken? Op niet alle vlakken is het, bijvoorbeeld, goed gesteld met de mensenrechten in een land als China. "Dat wordt aan de orde gesteld", zegt minister Schouten. "Zelf heb ik hierover ook gesproken. Dat gaat op het terrein van landbouw over water, voedsel en de rechten van arbeiders daarbij." 

Kan een klein land als Nederland wel iets over brengen op het enorme China? "Als je het niet benoemt, dan weet je zeker dat er niets aankomt", zegt Schouten. "Het is goed dat Nederland die dialoog voert." Maar, de focus van de missie blijft altijd liggen op de handel. "Er gaan geen hele discussies over gevoerd worden."

Op naar India

Een maand na deze handelsmissie staat de volgende al weer op het programma: dit keer richting India. Wat hoopt de minister daar te kunnen brengen? "Er spelen in India vergelijkbare vraagstukken over voldoende voedsel, zoals in China." Schouten heeft ook daar goede hoop op succes: "Dat zijn enorme uitdagingen waarin Nederland veel kan bieden.”