"Dieren doden vanwege de verkeerde kleur stuit mij tegen de borst." Minister Carola Schouten van Landbouw gaat hobbyfokkers aanspreken op het doden van 'mislukte' pasgeboren konijnen. EenVandaag onthulde eerder dat fokkers dit op grote schaal doen.

Schouten reageerde op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. De 400 'tekeningrasfokkers' in ons land zoeken naar het allermooiste konijn. Om die te fokken, moeten veel 'lelijke' jonge konijntjes het veld ruimen. Volgens de Universiteit Utrecht verdwijnen per geslaagd konijn tussen de 20 en 50 'mislukte' konijnen.

Lees ook

'Fokkers gaan over lijken'

Een deel van de konijntjes wordt verkocht of weggegeven. De overige konijntjes worden gedood. Sommige worden op humane wijze geslacht, maar velen worden verdronken, doodgeknuppeld of tegen de grond gesmeten. Dat laten meerdere fokkers aan EenVandaag weten.

PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen is woedend: "Fokkers in Nederland gaan letterlijk over lijken. Konijnen worden zonder pardon gedood. Dit zijn lugubere praktijken."

Actie van de minister

Van Kooten-Arissen eist dat de minister actie onderneemt: "Het is verboden om de nek te breken bij konijnen, maar toch gebeurt het. Iedere vorm van controle ontbreekt." Het Kamerlid pleit voor meer controles en een levenslang houdverbod voor fokkers die over de schreef gaan. Minister Schouten wil nog niet zover gaan.

Wel zegt Schouten in gesprek te gaan met hobbyfokkers over deze praktijken. Ze zegt de feiten op een rij te zetten en die mee te nemen in de evaluatie dit jaar van de Wet dieren.

info

Huisdieren doden is (nog) niet verboden

In Nederland bepaalt de Wet dieren wat je met je huisdier mag doen. Lange tijd mochten diereneigenaren hun dieren, onder bepaalde voorwaarden, doden. In 2014 werd het verboden om je eigen hond of kat te doden. Voor andere dieren gelden de oude regels nog altijd; dus ook voor konijnen. Er bestaan wel strenge regels voor het afmaken van je konijn: hij moet eerst verdoofd worden, het breken van de nek is verboden en de dood moet onmiddellijk intreden.

Dit jaar wordt de Wet dieren door minister Schouten van Landbouw geëvalueerd. Zij kan besluiten deze aan te passen of uit te breiden. De Sophia-Vereeniging voert actie om de wet uit te breiden, zodat het doden van álle huisdieren verboden wordt.

Doden van álle dieren verbieden

Op dit moment mogen hobbyfokkers, volgens de wet, hun eigen konijnen om het leven brengen. Ze moeten zich daarbij wel aan bepaalde regels houden, maar niet iedere fokker doet dat. Als het aan de Sophia-Vereeniging ligt, wordt het zelf doden van konijnen en andere huisdieren helemaal strafbaar gesteld. De vereniging komt op voor de bescherming van huisdieren. Naar aanleiding van de reportage van EenVandaag is de vereniging een petitie begonnen.

Volgens Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging, is het nu bijna onmogelijk iemand te vervolgen die zijn dier op een illegale manier doodt. "Zo iemand kan nu alleen worden opgepakt als er aantoonbaar sprake is van een vermijdbare vorm van lijden, pijn of spanning. Bewijs dat maar eens wanneer dit achter gesloten deuren gebeurt."

Bekijk hier de eerdere TV-Reportage van EenVandaag, waarin te zien is hoe hobbyfokkers 'over lijken' gaan voor het perfecte konijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.