Zonder gevangenissen zou het het dorp Veenhuizen in Drenthe niet bestaan. Vroeger niet, maar ook nu niet. Ooit begon het dorp als heropvoedingskolonie, waar velen van ons een voorouder hebben gehad. Onder hen prominenten als Ruud Lubbers, André Kuipers en Philip Freriks. Ook nu wonen er nog steeds 600 gevangenen in Veenhuizen.

Verslaggever Laura Kors is een week lang in het dorp om te ontdekken welke invloed de gevangenis vroeger én nu nog heeft.

Aflevering 1: Voorvaderen in de strafkolonie

Deze week opent er een nieuwe grote expositie in het Gevangenismuseum. Directeur Peter Sluiter geeft een rondleiding: "Veenhuizen was er nooit geweest zonder gevangenis. Het is de reden van bestaan van het dorp." Volgens Sluiter zouden ongeveer een miljoen Nederlanders voorvaderen hebben, die in Veenhuizen gevangen hebben gezeten.

Aflevering 2: Noorse gevangen willen in Nederland blijven

Noorwegen huurt in Veenhuizen de gevangenis Norgerhaven, vanwege een cellentekort in eigen land. In september dit jaar houdt dat contract op. Tot verdriet van het personeel en de gevangenen zelf. EenVandaag kreeg exclusief toegang en mocht met gevangenen uit Noorwegen praten over hun verblijf hier. Wat blijkt, bijna niemand wil weg.

Aflevering 3: Kunnen we ooit zonder gevangenis?

Wat is de beste straf voor een crimineel? Die vraag houdt de de gemoederen al eeuwen bezig. Schrijver Jan Libbenga schreef een boek over het Drenste gevangenisdorp Veenhuizen. Volgens hem zijn alle nieuwe vormen van straffen daar al uitgeprobeerd. 

Aflevering 4: Criminele voorouders van Freriks, Kuipers, Verlinde en Alberti

Astronaut André Kuipers opent de nieuwe expositie in het gevangenismuseum van Veenhuizen. Ook hij heeft een criminele voorouder die in Veenhuizen zat, net als zo'n miljoen andere Nederlanders. Andere BN'ers die familie in Veenhuizen hadden zijn onder andere Albert Verlinde, Willeke Alberti en Philip Freriks. Laura Kors spreekt met Freriks over zijn voorouder: Christina Wicart. "Het feit dat ze 13 kinderen van 13 verschillende mannen had, geeft misschien wel aan dat zij een sociaal geval was."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.