De jeugdinrichting in Veenhuizen moet sluiten. Daardoor worden de jongeren overgeplaatst naar Lelystad of Nijmegen. Gedetineerde David is daar niet blij mee, want dan is hij ver bij zijn eigen netwerk vandaan.

Brandbrieven, spandoeken en pleidooien worden ingezet om de jeugdinrichting te redden. Maar minister Dekker houdt voet bij stuk en vindt dat de inrichting moet sluiten. Donderdag stemt de Tweede Kamer over de sluiting van de gevangenis.

Lees ook

Dichtbij huis

David (om privacyredenen gebruiken we niet zijn echte naam) zit nu ongeveer 4 jaar in de jeugdinrichting in Veenhuizen en woont in Friesland. Hij wil niet dat jeugdinrichting in Veenhuizen gesloten wordt. "Ik heb al een tijdje in Nijmegen en Maastricht gezeten. Maar dat is zo ver van huis, dat is niet te doen. Als ik dan met verlof mocht, kon ik niet naar mijn vrienden of familie. Ik had twaalf uur, tegen de tijd dat ik thuis was, kon ik weer in de trein terug."

Ook het feit dat je in een vreemde stad terecht komt, is niet goed volgens David. "Ik ben het noorden gewend. Toen ik in Limburg zat, moest ik Maastricht en Eindhoven helemaal leren kennen. Je moet opnieuw mensen ontmoeten en een netwerk opbouwen. Sommige dingen zijn ook anders in andere provincies. De taal bijvoorbeeld, Limburgs is lastig."

Dalende jeugdcriminaliteit

Wie tussen de 12 en 24 jaar oud is en meerdere keren in aanraking komt met justitie óf een groot delict pleegt, komt via bureau Halt in een justitiële jeugdinrichting terecht. Hier worden deze jongeren opgevangen en begeleid tot ze weer mee kunnen in de maatschappij. Volgens burgemeesters en betrokkenen zijn deze inrichtingen belangrijk. Zij zijn dan ook tegen de sluiting van de jeugdinrichting in Veenhuizen.

Volgens het CBS daalt de jeugdcriminaliteit de afgelopen jaren. Het aantal 12- tot 18 jarigen dat verdacht wordt van een misdrijf is van 3,9 procent in 2008 gedaald naar 1,3 procent in 2018. In 2017 stonden ruim 55.000 jongeren geregistreerd als verdachte van een misdrijf.

Eindtraject

David zit in zijn eindtraject en brengt veel tijd buiten door. "Ik ga op verlof naar Friesland en dan ga ik naar vrienden of mijn moeder. Ik doe ook mee met Young in Prison, hiervoor ga ik naar Amsterdam om workshops te geven. Voor mij is heel veel verlof-gerelateerd en daarom is het handig om bij mijn netwerk in de buurt te zitten."

De inrichting is naast opvangen en bijsturen waar nodig, ook gericht op de terugkeer in de maatschappij. Als de jongeren 'de groep' uit gaan, krijgen ze een kamer met eigen sleutel. Overdag kunnen ze naar buiten, maar ze moeten zich wel regelmatig melden en aan de regels houden. De jongeren worden op deze manier klaargestoomd om weer de maatschappij in te gaan.

Wij moeten leren van onze fouten en teruggaan in de maatschappij. Dan is het beter om dat op een goede manier te doen dan op een plek die we niet kennen

'Leren van onze fouten'

David heeft in verschillende jeugdinrichtingen gezeten en kent de verschillen. Veenhuizen vindt hij het fijnst en niet alleen omdat het dichtbij huis is. "In Nijmegen is het niet zo leuk, het is daar heel chaotisch. Hier is het rustiger en komen de jongeren meer tot rust. Dit komt waarschijnlijk omdat het hier wat kleiner is. Hier wonen ook allemaal jongeren die goed met elkaar overweg kunnen, veel kennen elkaar via via."

"Tegen minister Dekker zou ik willen zeggen dat hij nog eens erover moet nadenken. Want wij moeten leren van onze fouten en teruggaan in de maatschappij. Dan is het beter om dat op een goede manier te doen en niet op een plek die we niet kennen. Je moet kunnen instromen waar je zelf wil, het is heel belangrijk om dichtbij je netwerk te zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.