Er is een conflict tussen hoge officieren van de landmacht en de top van het ministerie van Defensie. Tientallen militairen, onder wie enkele generaals, scharen zich achter de in opspraak geraakte kolonel Richard van Harskamp, die zijn baan bij het leger dreigt te verliezen. Dat meldt dagblad Trouw.  

Van Harskamp vecht in februari bij de bestuursrechter het besluit van de defensietop aan om hem geen verklaring van geen bezwaar (VGB) meer te geven. Dit omdat hij twee keer is veroordeeld vanwege een geweldsdelict. Zonder VGB kun je niet meer aan de slag in het leger. 

De commandant van de landmacht heeft vanwege de verdiensten van Van Harskamp besloten de kolonel niet te ontslaan, ondanks het advies van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) om hem geen VGB meer te geven. Van Harskamp staat binnen de landmacht bekend als een uitstekend militair en was enige tijd de hoogste man in Afghanistan en Irak. 

De kolonel werd twee keer veroordeeld vanwege een geweldsdelict. In 2010 kreeg hij 80 werkstraf voor de mishandeling van zijn vriendin, in 2011 kreeg hij een boete van 500 euro omdat hij een baksteen naar de ex-man van zijn vriendin had gegooid. 

Achter de zaak bij de landmacht gaat een breder conflict schuil. De militairen vinden dat de oordelen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zijn gebaseerd op onvoldoende onderzoek. Een door de defensieleiding ingestelde bezwarencommissie gaf eerder het advies de VGB van Van Harskamp niet in te trekken.

In EenVandaag een gesprek met Ruud Vermeulen, voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging. Hij neemt het op voor Van Harskamp. Ook spreken we met Hein Dudink, advocaat gespecialiseerd in militair strafrecht. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.